Skåne

Bergen kallar alltid på Renata Chlumska

7:10 min

Hon hade lagt undan klättringsutrustningen för alltid - trodde hon. Sedan besteg Renata Chlumska de högsta bergen på sju kontinenter. Nu släpper äventyraren en bok.

Hon är uppväxt i Skåne och hängde mycket i bokskogar med föräldrarna. Och steget från Skåne till Mount Everest kan tyckas stort, men inte för Renata Chlumska.

– Kullaberg är fantastiskt. Den här kontrasten mellan havet och klipporna är väldigt dramatiskt. Och seriöst också. Det spelar ingen roll hur höga bergen är. Man ska ha respekt för det ändå.

Jag gick min första kurs i klippklättring på Kullaberg. Jag kände direkt att det var en sport som passade mig väl. Inte minst att få vara ute i den storslagna naturen.

"Kan man vara äventyrare som yrke?"

Det var en föreläsning med äventyraren Göran Kropp som inspirerade henne att börja med klättring.

– Jag hade inte en så tydlig bild av vem Göran var, men när han stod på scenen och tog med hela publiken till sina berg, då kände jag "wow". "Kan man man bli äventyrare, kan man ha det som yrke?".

Det bäddade för att hon skulle bli första svenska kvinna att bestiga världens högsta berg, Mount Everest. Det gjorde hon 5 maj 1999.

Föräldrarna gjorde henne orädd

Men Renata Chlumska tror inte att äventyren hade blivit av utan hennes föräldrar. Som liten luffade familjen genom Europa, sov i tält och levde enkelt.

– De har lärt mig att man inte ska vara rädd för att försöka. Det blir inte alltid som man tänkt sig, men det kan bli bra ändå.

Nu är hon aktuell med boken "När bergen kallar".
Våren 2014 hade Renata Chlumska lagt klättringen på hyllan. Anledningen var till stor del att Göran Kropp, som blev Renata Chlumskas partner efter den där föreläsningen, hade förolyckats. Han dog 2002, i en klättringsolycka i nordvästra USA.

– Jag la mer eller mindre klättringen på is efter att Göran förolyckades. Men våren 2014 var det verkligen som att jag hörde rösten av bergen som lockade och kallade. Jag kunde inte motstå den kraften.

Bergen kallade igen

Drömmen var att klara av "the seven summits" (de sju topparna) - alltså att bestiga de högsta bergen på alla kontinenter.

Renata Chlumska inledde med ett berg hon redan bestigit, Kilimanjaro.

Det var som att komma hem, det var helt magiskt. Det är ju det här jag kan. Efter det fick jag självförtroendet jag behövde.

Och hon klarade drömmen - och besteg de sju högsta topparna på sju kontinenter.

Vad är du mest stolt över?

– Mount Everest är Mount Everest. Att komma från Möllevången till Mount Everest, haha. Helt fantastiskt.