E4-byggets lastbilar kör vårdslöst

Lastbilarna som är på väg till bygget av den nya E4:an norr om Uppsala kör alldeles för fort och är en fara för allmänheten, säger de som bor längs lastbilarnas färdväg.

För någon vecka sedan välte en lastbil lastad med asfalt på väg ut till bygget.

I veckan var det nära en olycka igen. Maria Karpmir boende i Ärentuna blev vittne till händelsen.

-Jag stod och pratade med grannen när vi hörde ett brak, så ser jag en stor långtradare. Han håller på och välta och kör nästan in i björken. Sen kör han fram och tillbaka och kör in i grannens staket. Tur att det inte stod några barn här, det är ju precis vid busshållplatsen, berättar Maria Karpmir.

Fort kan det gå på den lilla landsvägen. Varje timme passerar fem sex lastbilar, de flesta kör alldeles för fort. Enligt de boende har minst fyra lastbilar åkt i diket det senaste året. De boende vid vägen över Ärentuna är oroade, för sin egen och andras säkerhet.

När bygget inleddes lovade Vägverket att det inte skulle bli någon större trafik på vägen. Men den lilla landsvägen över Ärentuna är ett av snabbaste sätten att ta sig mellan Vägverkets lager i Bydbo och själva byggplatserna.

Trafiken är så tung och går så fort att vägbeläggningen på flera ställen slitits upp och stora hål bildats.

De boende påtalade problemet för Vägverket som ansvarar för byggplatserna i området. Vägverkets transporter sköts av en åkerifirma från Södertälje och enligt Roar Tverå platschef på Vägverket så finns det inte mycket Vägverket kan göra.

-Det enda vi kan göra är om de boende har ett registreringsnummer, då kan vi säga till att vi intevill ha just den chauffören, säger Roar Tverå platschef på Vägverket.