EU splittrat om kryptering

1:51 min

Flera EU-länder vill skärpa kraven på IT-operatörerna att lämna ut krypterad information till polisen, men Sveriges inrikesminister Anders Ygeman säger bestämt nej.

– Det är ett vägval, där några länder anser att man ska tvinga dem som använder kryptering att lämna ut krypteringsnycklar till samhället, men det gör det ju väldigt svårt för dem som har ett legitimt behov av kryptering, som journalister, läkare eller dissidenter, att kunna använda sig av kryptering. Jag menar att det är fel väg att gå, säger Anders Ygeman.

Vid flera terrorattacker i Frankrike och Tyskland har de misstänka terroristerna använt sig av krypterade meddelanden, alltså meddelanden som utomstående inte kan läsa.

Ett exempel är attacken mot en kyrka i Normandie i Frankrike i somras då en präst fick halsen avskuren och en nunna blev svårt knivskuren. De två gärningsmännen höll kontakt med varandra via appen Telegam, där all trafik är krypterad.

Även appen Whatsapp som ägs av Facebook erbjuder kryptering av meddelanden, vilket gör det svårt för polisen att utreda brott och säkra bevisning.

Och nu höjs därför krav på att internetföretag ska åläggas att lämna ut krypteringsnycklar eller på annat sätt ge polisen tillgång till krypterad information.

I augusti lyfte Frankrike och Tyskland frågan i EU, och under hösten har en enkät gått ut till medlemsländerna där en av frågorna är om det behövs EU-lagstiftning. Fem av elva länder som svarat och vars svar är offentliga säger ja till gemensamma EU-regler, och frågan ska nu diskuteras när inrikesministrarna möts i Bryssel nästa vecka.

Sveriges inrikesminister Anders Ygeman vill inte begränsa rätten till kryptering utan föreslår istället så kallad hemlig dataavläsning, det vill säga att polisen får rätt att plantera in spionprogram i misstänkta brottslingars datorer.

– I Sverige förordar vi istället att man efter domstolsbeslut och vid allvarlig brottsmisstanke ska kunna ta del av infromationen innan den krypteras eller efter att den krypterats upp, säger Anders Ygeman.