Fortsatt höjning av elnätsavgifter

2:02 min

En dom i förvaltningsrätten som väntas komma inom kort, kan leda till ytterligare höjningar av elnätsavgiften i framtiden.

Men redan kommande år kan priserna stiga med tiotals procent, tror organisationen Villaägarna.

– För en vanlig småhusägare har elnätspriset höjts med ett par tusen kronor per år de senaste åren och i värsta fall fortsätter den takten kommande år, säger Villaägarnas samhällspolitiske chef Jakob Eliasson.

De senaste åren har elnätsavgifterna, som utgör ungefär en tredjedel av elräkningen, stigit ordentligt. Trots att Energimarknadsinspektionen EI som kontrollerar prissättningen försöker dämpa ökningen, riskerar alltså priserna att fortsätta stiga.

Anledningen är en dom för två år sedan där Kammarrätten gav företagen rätt att höja sina intäkter med 36 miljarder kronor mer än vad EI föreslagit under en fyraårsperiod.

Innan årskiftet väntas dessutom ytterligare en viktig dom i Förvaltningsrätten, som kan ge elnätsföretagen möjlighet att höja sina priser ännu mer i framtiden.

– Den handlar om den avkastning företagen får på sitt kapital. Det är värt mycket pengar och har ganska stor betydelse för vilka elnätsavgifter som kommer de närmaste åren, säger Anne Vadasz Nilsson, generaldirektör vid EI.

Det är storföretagen Vattenfall, Ellevio och Eon som de senaste åren stått för de största höjningarna. I år har de i snitt legat på cirka 10 procent för totalt knappt 2,7 miljoner kunder. Till årsskiftet höjer statliga Vattenfall sin avgift med 11 procent till.

Företagen förklarar höjningarna med stora investeringsbehov i elnäten.

– Om vi ska ha den leveranssäkerhet vi har idag krävs jättestora investeringar, säger Jonatan Björck, pressansvarig på Ellevio. Vi är dessutom inne i en omställning av hela vårt energisystem där vi går från kärnkraft och vattenkraft. Det ställer också krav på oss som elnätsägare. 

Jacob Eliasson på Villaägarna köper inte den förklaringen:

– Om de vill investera får de väl begära kapitaltillskott från sina ägare, säger han. Sedan betalar kunderna för de investeringarna under kommande avskrivningstid. De behöver inte först samla in likvida medel från sina kunder för att kunna investera.