Efter Taiwansamtalet – Kina skickar protest till USA

1:12 min

Efter den blivande amerikanske presidenten Donald Trumps telefonsamtal med Taiwans president Tsai Ing-wen på fredagen har Kinas utrikesdepartement nu skickat en officiell protest.

Kina kräver att alla länder man har diplomatiska relationer med erkänner det självstyrande Taiwan som en del av Kina.

Donald Trumps tio minuter långa telefonsamtal med Taiwans president Tsai Ing-wen i fredags var unikt. Sedan USA erkände Folkrepubliken Kina 1979 ska inte någon amerikansk vald eller sittande president ha tagit direkt kontakt med sin taiwanesiska motsvarighet.

Det styrande kommunistpartiet i Peking kräver nämligen att omvärlden ska hålla med om principen att Taiwan är en kinesisk provins för att få ha diplomatiska relationer med Kina. Den saken tycks utrikesdepartementet i Peking nu tvunget att ge den nyvalde Donald Trump en snabblektion om.

"Principen om ett enat Kina är den politiska grunden för relationerna mellan USA och Kina"

"Principen om ett enat Kina är den politiska grunden för relationerna mellan USA och Kina", meddelade det kinesiska utrikesdepartementet på lördagen i ett uttalande efter att man skickat en officiell protest.

Protesten ska ha skickats till vad man kallade "relevant motpart", vilket antyder att man inte vill lasta USA:s officiella administration för den diplomatiska fadäsen.

Däremot får Taiwans regering kritik från Peking för att ha inlett kontakt med den nyvalde presidenten i USA. Enligt Tsai Ing-wens talesperson ska båda sidor ha varit överens om att ha kontakt innan den taiwanesiska sidan ringde upp.

"Intressant att vi säljer militär utrustning till Taiwan för miljarder dollar varje år men att jag inte antas svara på ett gratulationssamtal"

Donald Trumps Twitterkonto skrev på lördagen i ett kort meddelande: "Intressant att vi säljer militär utrustning till Taiwan för miljarder dollar varje år men att jag inte antas svara på ett gratulationssamtal".

Uttalandet får den nyvalde presidenten och affärsmannen att verka närmast häpen över den internationella uppståndelsen efter att han rört vid en av världens känsligaste och mest långvariga konflikter.