Regeringskris i Norge avvärjd

1:36 min

Med en hårsmån har Norges statsminister Erna Solberg lyckats undvika en hotande regeringskris. I dag fick hon slutligen majoritet för regeringens budget.

Efter ovanligt tröga budgetförhandlingar har den norska minoritetsregeringens stödpartier slutligen gått med på en kompromiss.

– Årets budgetarbete har varit mer krävande än tidigare, men jag har alltså aldrig gett upp, sa Erna Solberg vid en presskonferens på lördagskvällen.

Hotet om regeringskris har hängt tungt över statsministern sedan regeringens två stödpartier i veckan lämnade budgetförhandlingarna med buller och bång.

Liberala Venstre och Kristelig Folkeparti protesterade högljutt, framför allt mot regeringens ultimatum om att göra det billigare för norrmän att äga och köra bensin- och dieselbilar.

Men i dag föll stödpartierna till föga efter att regeringen har ökat sina klimatsatsningar med runt 2,5 miljarder norska kronor jämfört med budgetförslaget från början av oktober.

– Det innebär betydliga nedskärningar av klimatgasutsläppen och gör oss bättre i stånd att infria våra förpliktelser i relation till Parisavtalet (om klimatet), sa statsministern.

Budgetsatsningen handlar bland annat om mer pengar till bland annat kollektivtrafik och tåg.

Det blir även ökade stimulanser för att privatpersoner och företag ska köpa mer miljövänliga fordon. Norge har redan kraftiga subventioner för elbilar.

Det nya budgetavtalet innebär även nya miljarder till norsk barn- och familjepolitik.

Dagens överenskommelse kom verkligen på övertid. Utan den riskerade statsminister Erna Solberg att tvingas avgå redan nu på måndag. I stället kan nu Norges högerregering av allt att döma sitta kvar fram till ordinarie val till Stortinget om drygt nio månader.