Ny lag i Egypten försvårar för hjälporganisationer

2:47 min

Myndigheterna i Egypten har under den senaste veckan vidtagit ytterligare åtgärder för att hindra människorättsorganisationer från att verka.

Parlamentet har antagit en ny lag som allvarligt inskränker ickestatliga organisationers, så kallade NGOs, möjligheter att verka i landet. Inom loppet av en vecka stoppades sex regimkritiker på flygplatsen och hindrades från att lämna Egypten.

Advokaten och feministen Azza Soliman stoppades på flygplatsen och nekades utresa. Samtidigt upptäckte hon att man fryst hennes bankkonto. Hon leder en organisation som erbjuder utsatta kvinnor gratis rättshjälp, men varken hon eller organisationen hade förvarnats eller delgivits misstanke om brott. "Myndigheter agerar som en tjuv om natten", sa Azza Soliman i en kommentar. 

Den nya lag som det egyptiska parlamentet antog i veckan innebär i praktiken att det blir brottsligt för icke statliga organisationer att arbeta med mänskliga rättigheter. Politisk aktivitet som kan skada nationell säkerhet, allmän ordning och moral förbjuds. Icke statliga organisationer har inte rätt att genomföra och publicera enkäter och opinionsmätningar och alla ekonomiska bidrag som överstiger 5 200 svenska kronor måste godkännas på förhand.

En ny nationell myndighet – där både militären och underrättelsetjänsten ingår – ska skapas för att övervaka internationella organisationer som verkar i Egypten. Den som bryter mot reglerna riskerar upp till fem års fängelse.

Enligt det egyptiska parlamentet är lagen nödvändig för att skydda nationens säkerhet mot till exempel islamistiska och jihadistiska grupper som annars kan verka under täckmantel av välgörenhet. Myndigheterna har också upprepade gånger anklagat människorättsgrupper för att ta emot utländska pengar i syfte att skapa kaos i landet.

En bedömare varnade för att detta kommer att ödelägga Egyptens civilsamhälle för flera generationer framåt. FN har kallat inskränkningarna en attack mot civilsamhället.

Det är inte bara människorättsaktivister som drabbas, även en cirkusskola för barn i ett utsatt område i Kairo riskerar att hamna på listan över misstänkta eftersom den tagit emot utländska biståndspengar. Detsamma gäller icke-statliga organisationer som till exempel arbetar med handikappade barn, eller med flickor och unga kvinnor på landsbygden som driver kampanjer mot kvinnlig könsstympning.