Antalet fiskgjusar minskar dramatiskt

Antalet fiskgjusar vid Mälaren minskar dramatiskt. Sedan 80-talet har stammen minskat med en tredjedel.

För att ta reda på orsaken till det här, genomförs i veckan en inventering av antalet ungar i fiskgjusebon vid Mälaren.

– Vi har noterat en rejäl minskning. Rapporter från olika håll i landet tyder på att antalet har minskat på flera håll. Det kan gå väldigt fort om man har otur. Det finns alla skäl att hålla ett öga på det här, säger Tomas Pettersson, ornitolog och projektledare för fiskgjuseinventeringen.

Minskat med en tredjedel
Antalet fiskgjusar vid Mälaren minskar dramatiskt. Sedan 80-talet har stammen minskat med en tredjedel. Det visade en inventering i Mälaren som gjordes i maj.

Därför genomförs en ny studie i sjön för att ta reda på hur framgångsrik fiskgjusen är i sin häckning.

Men veckans studie visar att för få häckande fåglar och för få födda ungar inte verkar vara anledningen till minskat antal fiskgjusar.

Framtiden osäker
Men Tomas Pettersson hoppas på att studien ska fortsätta några år till, och han vill veta vilka andra anledningar som ligger bakom minskningen. För även om stammen inte är alarmerande liten, så är inte den fridlysta fågelns framtid inte säker.

– Fiskgjusen är en symbolfågel, främst kanske för Mälaren. Vi har all anledning att hålla extra koll på fågeln, säger Tomas Pettersson, ornitolog och projektledare för fiskgjuseinventeringen.

Klara Johansson, SR Sörmland
klara.johansson@sr.se