Jimmie Åkessons uttalande om medier får kritik

2:30 min

"Jag har svårt att lita på medier över huvud taget", sade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i Svenska Dagbladet. Ett uttalande som nu får kritik från Tidningsutgivarnas vd Jeanette Gustafsdotter.

– När partiledaren för Sveriges tredje största parti uttrycker sig så kategoriskt så är det såklart ett stort problem, säger Jeanette Gustafsdotter.

Hon menar att Jimmie Åkessons uttalande riskerar att öka misstron mot traditionell media vilket får folk att låsas in i filterbubblor där de bara läser en slags åsikter (något han själv kallar "ett jätteproblem" i intervjun)

Hon tycker sig under senaste tiden ha sett fler personer i offentliga maktpositioner som visar på en misstro mot etablerade medier. Inte minst märktes det i det amerikanska valet där Donald Trump mötte faktagranskningar med anklagelser mot media.

– Sättet att möta det på var hela tiden att säga att traditionella media ljuger. Det var ju en av framgångarna för Donald Trump, säger hon.

"Agendadrivet etablissemang"

I Svenska Dagbladet lyder frågan till Jimmie Åkesson, efter att han först pratat om falska nyheter: "Vilka medier litar du själv på?". Och svaret lyder: "Jag har hållit på med det här så länge. Ärligt talat, jag har svårt att lita på medier över huvud taget. Jag litar inte på någon, för jag vet hur det fungerar".

I ett annat stycke pratar han om media som en del av ett "agendadrivet etablissemang".

"Felaktigt att säga så"

Jeanette Gustafsdotter på Tidningsutgivarna ser en stor fara i om den synen får större fäste.

– Om man tunnar ut förtroendet för medierna, om man säger att medierna ljuger, om man får läsarna att endast läsa de kanaler som stärker ens egna personliga åsikter, då har vi inte ett brett meningsutbyte, eller rättare sagt åsikter som skildras åt olika håll. I långa loppet är det oerhört farligt för ett demokratiskt samhälle.

Tycker du att finns en agenda som medierna har?

– Nej, medierna tar de uppdrag och ansvar de ska ta. De ska granska skeenden eller händelser som är viktiga att granska eller informera om. Så där anser jag att det är rent felaktigt att säga så.