
Problematiskt för föreningar när banker inte tar emot kontanter
Allt färre bankkontor tar emot kontanter för insättning. Och för föreningslivet som hanterar mycket kontanter vid olika evenemang så är det här ett problem.
Rune Melin är ordförande för Gotlands hembygdsförbund som stöttar öns hembygdsföreningar och han tycker att det är ett bekymmer att många banker inte tar emot kontanter.
– Man vet ju inte var man ska göra av pengarna, för det finns ingen mottagare. Banken har slutat att vara bank, säger Rune Melin.
Svårt på landsbygden
Allt fler banker har satt stopp för insättning av kontanter över disk på bankkontor. På Nordea, SEB, Swedbank och LF är det inte längre möjligt och Handelsbanken har det bara på tre kontor på Gotland. I Visby finns en insättningsautomat på Östercentrum, men på landsbygden kan det vara flera mil till närmaste insättningsmöjlighet. Ett av länsstyrelsens uppdrag är att kartlägga och se se till att alla har tillgång till grundläggande betaltjänster. När det gäller insättning av kontanter på bank har inte alla den möjligheten idag, skriver länsstyrelsen i en rapport.
– I många fall är det kontanter som vissa grupper av människor föredrar att ha som betalmedel, säger Caroline Grenefjord, ansvarig för grundläggande betaltjänster på länsstyrelsen Gotland. Att kontanter föredras av en del som betalningsmedel gör att det finns kontanter i samhället i omlopp. När man väl har fått in de här pengarna, måste man också ha möjligheten att sätta in dem på ett bankkonto.
Kontanter samlas på hög
Den möjligheten upplever inte alla att de har. Och istället samlas kontanter på hög.
– Det blir ju så att man kommer att ha större kontantkassor, och det är ju inte så bra, säger Rune Melin på Gotlands hembygdsförbund. Vi vill ju gärna att pengarna kommer in i systemen och redovisas klokt.
Fler insättningsställen på väg
Enligt Länsstyrelsens regionala serviceprogram ska det vara högst 12 kilometer till närmaste serviceställe för att sätta in kontanter på konto. Är det längre än så så bör det prioriteras att göra en insats. Och på Gotland är flera såna insatser på gång.
I Katthammarsvik och Stenkyrka finns det dagligvarubutiker med uttagsautomater. Men de kommer också nu under hösten, om allt går som det ska, att göra det möjligt att ta emot kontanter från företag och föreningar.
Kommer det att byggas ut med fler ställen på ön över tid?
– I dagsläget tittar vi även på Fårösund och Burgsvik om det finns ett behov av den här tjänsten.