Julens snabblån får konsekvenser till våren

1:27 min

Det är på våren som julshoppingens snabblån märks hos kommunernas budgetrådgivare. Dessutom är snabblånen ofta bara toppen på ett isberg.

– Det är tyvärr ganska vanligt att man kommer till oss budget- och skuldrådgivare, ofta när man redan har några banklån, och sedan tagit några dyrare krediter för att slutligen toppa med snabblån, säger Birgitta Jonzon, budget- och skuldrådgivare på Eskilstuna kommun och fortsätter:

– Pengarna räcker liksom inte till varje månad samtidigt som betalningsmoralen är ganska hög. Då ser man ofta inte någon annan lösning än att dra på sig nya krediter för att lösa situationen.

Ser ni någon ökning av snabblån nu under julshoppingperioden?

– Inte nu. Men framåt våren brukar folk få problem att betala tillbaka sina snabba krediter. Vi kallar det för snabblån, inte bara för att det går snabbt att få pengar. De här företagen är dessutom snabba på att gå vidare med en förfallen räkning.

Birgitta Jonzon önskar att man som privatperson med finansiella problem, vänder sig tidigare till budgetrådgivare istället för att ta snabblån.

– Drömmen vore att man kom till oss och gjorde en ekonomisk plan innan man skuldsätter sig. Så att man har koll på hur stort betalningsutrymme man har.