Indianernas protester stoppade oljeledning

2:31 min

I flera månader har indianer och miljövänner protesterat mot en planerad oljeledning i USA. Men nu säger en amerikansk myndighet nej till att låta ledningen gå genom området Standing Rock.

Så här sa indianernas ledare när beskedet kom:

– Våra böner har blivit hörda och jag antar att vi klarade det, säger Arvol Looking Horse som är ledare för Sioux-folkets indianstam Standing Rock.

Indianerna i USA har idag kvar väldigt lite av den mark de en gång bodde på. Ofta bor de i särskilda områden som kallas reservat, där de enligt gamla överenskommelser med staten själva ska få bestämma. Så är det bland annat vid Sioux-folkets område Standing Rock i North Dakota.

Helig mark och viktigt vatten

Det finns avtal från år 1851 som säger att området tillhör indianerna. Ändå vill alltså ett företag dra en stor oljeledning vid Standing Rock, mark som ursprungsfolket menar är helig. Dessutom är många oroliga för att oljeledningen kan skada deras dricksvatten. Det berättar reportern Martin Brusewitz som är på plats i North Dakota:

– Det är reservat som tillhör Sioux-folket och stammen Standing Rock. De protesterar mot att den ska dras genom ett vattendrag som ligger precis intill, för att de är rädda för att om något händer, om den börjar läcka olja eller så kan deras vattenkälla, deras enda vattenkälla, skadas. Sedan handlar det också om äganderätt, vems är landet. Det finns ju vissa gravplatser och det här är helig mark för det här folket, säger Martin Brusewitz.

Oron finns ändå kvar

När demonstranterna fick veta att en myndighet har bestämt att oljeledningen nu måste ta en annan väg, började demonstranterna sjunga och dansa av glädje:

– Ja, det gick som en våg av lycka på nåt sätt genom lägret, men såklart så var många också skeptiska, många trodde inte riktigt på det, säger journalisten Martin Brusewitz till Sveriges Radio.

En del demonstranter tror alltså att företaget kommer att försöka ändra beslutet så att de ändå får dra in sin oljeledning genom området.