Kina skärper nätcensuren

1:22 min

Kinesiska myndigheter minskar utrymmet för kinesiska medier att rapportera självständigt.

I ett nytt direktiv kräver internetcensurmyndigheten att rubriker på artiklar som publiceras av privata kinesiska nätmedier ska formuleras på exakt samma sätt som i statliga medier.

Kinas privatägda nyhetsportaler varnas nu för att skriva egna rubriker på artiklar. Enligt Pekings internetmyndighet har flera av landets största nyhetsportaler utövat vad man kallar "ont inflytande" genom att sätta sina egna rubriker på nyhetsartiklar.

Kungörelsen blev offentlig i går kväll då den publicerades av bland annat den statliga TV:ns nätsida. Exemplen på så kallade förbrytelser var skrivna i uppseendeväckande röd text.

Bland annat pekades den stora nätportalen Netease ut för att ha ändrat den statliga nyhetsbyråns rubrik. För bara några år sedan satsade kinesiska nyhetsportaler på nätet stort på egen bevakning, och byggde upp egna reportergrupper. Det var egentligen inte tillåtet enligt de stränga kontrakten med staten, men tolererades då. När enskilda publiceringar ansågs gå över gränsen, togs de bort efter påminnelse från någon av de många myndigheter som ansvarar för att censurera kinesiska medier.

Under Xi Jinpings styre har censuren ökat och myndigheter som kontrollerar internet har fått mer makt. Censurmyndigheterna skärper övervakningen nu av privatägda medier genom att också kontrollera att rubriker följer den statliga nyhetslinjen till punkt och pricka.

Det är ett tecken på att kinesiska myndigheter fortsätter att följa den väg som kommunistpartiets ledare Xi JInping pekade ut för snat ett år sedan, då han i ett känt tal krävde att alla medier ska vara lojala och "bära partiets efternamn."