Nya anklagelser mot Trumps rådgivare

2:30 min

I USA har ett skottdrama i Washington DC, en följd av en så kallad falsk nyhet som går under namnet "Pizzagate", orsakat starka reaktioner.

Nu visar det sig dessutom att uppgifterna i "Pizzagate" fortsätter spridas av personer i Donald Trumps närmaste politiska krets, något som oroar många djupt.

Pizzagate är en konspirationsteori som cirkulerat länge i USA.

Som de flesta falska nyheter avfärdas "Pizzagate" av en majoritet, men betraktas som fakta av en inte obetydlig minoritet.

En 28-årig man från North Carolina tog "Pizzagate" på så stort allvar att han i söndags beväpnad med ett automatvapen bestämde sig för att, som han sa, rädda de barn som pekas ut som offer i den här historien.

Påståendena i "Pizzagate" går i korthet ut på att Hillary Clinton och hennes närmaste medarbetare skulle bedriva barnsexhandel på en välkänd pizzarestaurang i Washington DC. Restaurangen påstås vara täckmantel för en bordell, där barn utnyttjas sexuellt.

De här uppgifterna sprids av samma personer, radiostationer och nätsajter som även bland annat hävdar att massakern i Sandy Hookskolan häromåret, när 26 förstaklassare sköts ihjäl, i själva verket var en händelse helt iscensatt med hjälp av skådespelare, av dem som vill skärpa USA:s vapenlagar.

Påståendena i "Pizzagate" har drivit personer som är övertygade om att de är sanna att i tusentals mejl och telefonsamtal trakassera och dödshota den utpekade restaurangens ägare och anställda.

28-åringen gick ett steg längre, tog sig till restaurangen, riktade sitt vapen mot personal och gäster och krävde att de barn han trodde hölls fångna skulle friges.

Sedan avfyrade han sitt vapen tre gånger. Ingen skadades dock och mannen greps odramatiskt.

När det nu efter det här skottdramat intensivt i USA diskuteras vilka följder en falsk nyhet faktiskt kan få, är det som väcker mest uppståndelse att det inte bara är personer som 28-åringen som tror på "Pizzagate".

En av Donald Trumps närmaste män, som dessutom är son till Trumps nyligen utnämnde nationella säkerhetsrådgivare Michael Flynn Sr, är en av dem mer etablerade personer som länge spridit uppgifterna i Pizzagate.

Och även efter söndagens skottdrama i Washington twittrade Michael Flynn Jr att så länge ingen kan bevisa att anklagelserna mot Clinton inte bygger på fakta, så kommer han att fortsätta hävda att de är sanna.

Även hans far, och USA:s nästa nationella säkerhetsrådgivare, Michael Flynn den äldre, har flera gånger offentligt yttrat liknande påståenden.

Varken Donald Trump, eller hans övriga stab, har hittills svarat på de många frågor som nu ställs kring spridningen av falska nyheter från den kommande presidentens inre krets.