"Renzi förblindad av sin egen förträfflighet"

1:56 min

I Italien har president Mattarella bett Matteo Renzi att stanna kvar som regeringschef tills nästa års budget har godkänts, trots att han formellt har avgått. Renzi har accepterat och säger att han för sin del gärna vill ha nyval i februari nästa år.

Matteo Renzi som fortfarande är Demokratiska partiets partiledare, sticker ut hakan och vill ha nyval redan i februari. Han tänker sig att profitera på det 40 procentiga stöd som ja-sidan fick i folkomröstningen och hoppas att de 40 procenten kan översättas i röster på hans parti i ett nyval. 

Men många av hans partikamrater håller inte med. Partiet som är en sammanslagning av vänster- och centerpolitiker är splittrat och den tidigare partiledaren Pierluigi Bersani som röstade nej i folkomröstningen, låter förstå att man inte tänker sparka ut Renzi, men att man söker en partiledare som kan ena partiet. 

Samtidigt uppvaktas Demokratiska partiet av den avsomnade högern, Silvio Berlusconi från Forza Italia hoppas på en comeback när de rättsprocesser som håller honom från politiken är över. Att Demokratiska partiet förenas med Berlusconi är därför en tänkbar möjlighet för att hålla framför allt antietablissemangspartiet Femstjärnerörelsen borta.

Matteo Renzi har varit premiärminister ovanligt länge för italienska förhållanden, i mer än två och ett halvt år.

I dagstidningen La Republica analyseras Matteo Renzis misslyckande. "Han blev förblindad av sin egen förträfflighet. Han presenterar sig som den enda vägen till förändring och avfärdar alla som har invändningar", skriver Ezio Mauro.

Renzi vill framstå som både en handlingskraftig regeringschef och som om han för en kamp emot makten. En dubbelhet som är populistisk och svår att förena. "Att Renzi misslyckats beror på att han felaktigt tror att politik bara är makt och inte kultur", skriver Ezio Mauro. "Men politiken måste också engagera medborgaren och lämna avtryck", skriver Ezio Mauro i La Republica.