FÖRSÄKRINGSKASSAN

Anna-Lena mister sjukpenning trots sviter efter cancer

1:44 min

Ny tolkning av reglerna gör att flera mister sjukpenningen efter förste november.

Anna-Lena Ernstsson i Töreboda lider av sviter efter cancer och klarar inte att jobba mer än halvtid.
Men nya tuffare bedömningar från Försäkringskassan gör att hon är en av många som sedan förste november blivit av med sin sjukpenning.

Hon tycker det är konstigt att inte kunna vara sjukskriven på deltid när grundorsaken handlar om sjukdom:

– Det är ju biverkningarna från sjukdomen som gör att jag inte kan jobba mer än visstid. Men nu har jag tvingats gå upp i arbetstid för att klara mig ekonomiskt, säger hon.

"Man får den där stressen"

Sedan den förste november har Försäkringskassan en betydligt tuffare tillämpning av sjukskrivningsreglerna. En viktig gräns går efter ett halvår. Då kan man bara få sjukpenning om man inte kan utföra sådant arbete som är normalt förekommande på arbetsmarknaden. Anna-Lena Ernstsson:

– Det gick sakta men säkert framåt. Jag och min läkare hade ett mål om att komma tillbaka kanske nästa vår. Nu tvingas jag tidigare, det är klart att det känns stressande. 

"Sjukdomar struntar i regler"

Sedan förste november underkänns allt fler av läkarnas intyg. Läkaren Johan Månflod som arbetar i Uppland är generellt mycket kritisk. Han menar att Försäkringskassan vill pressa ned sjuktalen utan att ta hänsyn till att  människor behöver olika lång tid för att tillfriskna.

– Man vill få ned statistiken och hyfsa till siffrorna. Men sjukdomarna struntar i det. De bryr sig inte om regelverket, de tar den tid det tar, menar Johan Månflod.

"Kan förstå individen"

Försäkringskassan vill inte kommentera Anna-Lenas ärende specifikt.
Men på generell nivå har FK:s personal förståelse för att en del kan känna sig orättvist behandlade.
Men Försäkringskassan följer bara lagstiftningen, menar Jennet Johnsson, lokal försäkringssamordnare på Försäkringskassan i Skaraborg:

– Jag kan förstå att en enskild individ upplever att de drabbas negativt. Men vi kan inte frångå reglerna, säger hon.

Redan efter ett halvårs sjukskrivning jämförs man mot arbetsmarknaden som helhet. 

– Om vi då bedömer att arbetsförmågan inte är nedsatt kan vi inte längre betala ut sjukpenning.

Det är två vägledande domar i kammarrätten som fått Försäkringskassan att ändra tolkningen av lagen. I praktiken har det fått till följd att många läkarintyg underkänns sedan den förste november.

– Reglerna har funnits sedan 2008 och är inte förändrade, det handlar om en förändring av handläggning och tolkning, menar Jennet Johnsson.