P4 Jönköping granskar

Fyra av fem butiker bryter mot lagen

1:30 min

Trots att det är lag på det struntar många handlare i att prismärka varorna de marknadsför i skyltfönstret.

Juletid är lika med högsäsong för handeln. Skyltfönstren pyntas och pimpas för att locka in så många kunder som möjligt i butiken. Men att sätta ut priser på det som utåt visas upp, det är handlarna dåliga på, trots att lagen så kräver. Det här visar en stor undersökning P4 Jönköping gjort.

– Det är dåligt med priser här, ja, medger Jeanette Karlsson, som driver delikatessbutiken Smått & gott i Eksjö.

Men du vet att det är lag på det?

– Jag vet att det är lag på det.

Varför har du inte det då?

– Ja, vem ska jag skylla på..?

Men Jeanette Karlsson är långt ifrån ensam. P4 Jönköping har undersökt totalt 223 skyltfönster längs populära shoppingstråk i fem kommuner i länet. Resultatet? Fyra av fem butiker följer inte lagen.

Allt som ingår i butikens sortiment och som används som skyltning ska vara tydligt prismärkt. 119 av de undersökta butikerna - över hälften alltså - skyltar överhuvudtaget inte med priser, 57 stycken har priser på vissa varor och bara 47 butiker skyltar som man ska.

Argumenten är olika. "Inte snyggt", tycker Jeanette på Smått & gott i Eksjö, "då får jag inte in kunderna i butiken", menar Umuv Amidova i butiken Snuttefilten på samma gata och Marie Lindberg, som driver Old Mac's menswear i Värnamo, säger så här:

– Det skulle bli väldigt jobbigt om man skulle sätta priser på allting. I och med att vi har så många fönster finns det inte möjlighet för oss att göra det. Eller gör gör det väl, men det tar väldigt mycket tid.

LISTA: Här är butikerna som undersökts!

Anna van Elverdinghe, ägare till Lilla Butiken i Vetlanda, anger säkerhetsskäl för att inte sätta ut priser i sitt skyltfönster:

– Vi vill inte skylta med vad våra kostar för vi har varit utsatta för inbrott X antal gånger.

Men det här är inga argument som håller, menar Gabriella Fenger-Krog, enhetschef på Konsumentverket.

– Absolut inte. Det är bedrövligt att man inte följer lagen.

Det är Konsumentverket som ska se till att lagen följs, men att titta efter priser i skyltfönster är ingen prioriterad fråga.

– Det här är en lågprioriterad fråga. Konsumentverket är placerat i Karlstad och skyltfönster har vi över hela Sverige, så det är ett omöjligt arbete att hålla efter. Och som näringsidkare är du ju ändå skyldig att följa lagen, oavsett om tillsyn bedrivs eller inte, säger Gabriella Fenger-Krog.