Kronoberg

"Når inte vattnet upp i julgranen får den en stroke"

3:53 min

Det viktigaste för julgranen är vattningen. Bengt Ek, vd för Skogssverige och chefredaktör för tidningen Skogen, kommer med ett helt gäng tips på hur du hanterar din julgran.

– Låt granen acklimatisera sig. Ha den någonstans där temperaturen ligger kring noll. Ta inte in den från -20 till +20. Det mår den inte bra av, säger Bengt Ek.

När jag väl tar in granen, vad gör jag innan jag kör ner den i julgransfoten?

– Kapa av två centimeter längst ner. Att få in vatten i granens ledningssystem är allt. Vattnet har en kämpig väg att komma in i granen så granen behöver all hjälp den kan få.

Hur ofta ska jag vattna?

– Se till att den alltid har vatten. Det är den stora utmaningen. Granen får en stroke om vattnet inte kommer till.

Vissa granar luktar illa, vad beror det på?

– Det kan ha flera skäl. Det påstås att vissa markägare häller grisurin på granarna för att de fått så många granar stulna. Sedan så finns det grantyper som luktar illa. Blågran luktar inte så gott, men det kan också vara så att granen har stått på sumpmark och då tagit till sig sumpgaserna.

Granen påverkar väl frukt också?

– Ja, precis som äpplen så avger den etylengas som skyndar på mognaden hos annan frukt, så ta bort fruktskålen. Även vissa blommor och växter kan bli överblommade på grund av granens etylengas. Du bör också vädra ibland för gasen påverkar även granens egen mognad, säger Bengt Ek på tidningen Skogen.