Alice Bah Kuhnke tillbakavisar kritiken mot nya filmpolitiken

1:31 min

I går kunde Kulturnytt berätta att den nya filmpolitiken indirekt kan drabba föreningslivet då biografer kan komma att kompensera den höjda biomomsen med höjda hyror.

Den nya filmpolitiken innebär att momsen på biobiljetter höjs från 6 till 25 procent. Den innebär också att staten tar över hela ansvaret, som tidigare delvis vilat på branschen, för att hålla liv i den svenska filmkulturen.

Kulturnytt berättade under gårdagen att den nya filmpolitiken kan komma att indirekt drabba föreningslivet i form av höjda hyror.

Sveriges näst största biografkedja Svenska bio sa då att de inte längre har något ansvar för att det ska finnas film för alla, från årsskiftet. Och att den höjda momsen kommer kompenseras med höjda hyror för många av de filmföreningar som finns runt i landet.

Kulturminister Alice Bah Kuhnke tillbakavisar nu kritiken och menar att eventuella hyreshöjningar inte är regeringens ansvar.

– Det är en situation som inte är orsakad av regeringen, säger hon.

Så det här var inget som ni tänkte skulle hända i och med den nya filmpolitiken?

– Definitivt inte. Svenska bio har ett stort ansvar för sin affärsverksamhet och nu har de ju pengar över när de inte längre är med och finansierar den svenska filmen. Att de då skjuter över ansvaret på regeringen för att de vill tjäna mer pengar, det tycker jag bara är sorgligt, säger hon.

Hon berättar att i och med att filmavtalet skrotas behöver biograferna inte längre betala 10 procent på varje biljett direkt till filmpolitiken. Istället höjs momsen på biobiljetterna från 6 till 25 procent.

Svenska Bios vd Peter Fornstam förstår inte hur Alice Bah Kuhnke kan säga att biograferna därmed får pengar över.

– Vi kan inte haft samma mattelärare, så enkelt är det. Men det är också ganska graverande att hon säger så för det innebär att hon inte har förstått vad hon gör.

Alice Bah Kuhnke kommer att följa upp hur hyreshöjningarna drabbar föreningslivet runt om i landet. Redan nu har organisationen Sveriges förenade filmstudios krävt att få ta del av de årliga 25 miljoner kronor som de mest utsatta små biograferna får i kompensation för ökade kostnader. Men Bah Kuhnke vill inte ge några löften.

– Det är för tidigt att säga nu, vi får återkomma när vi vet mer om Svenska bios planer. Men jag är orolig över den ideella sektorns framtid.