Penismätare ska locka killar till ungdomsmottagning

4:10 min

Rätt kondom på rätt penis ökar njutningen. Måttbandet som guidar genom kondomdjungeln ska få fler killar att söka sig till ungdomsmottagningen.

Det specialframtagna måttbandet har olika färger där varje färg hänvisar till en kondomstorlek. Det går då att mäta sin penis diameter för att se vilken kondom som passar bäst.

– Den är inte så dålig faktiskt! Det kan hända massa saker om man har fel. Man kan ha en för liten som kan spräckas, eller så har man en för stor som inte passar, säger Anwer Khalid som går på Knut Hahn skolan i Ronneby när han får se den.

Ökar njutning
Penismätaren är en del i det nystartade killprojektet som ungdomsmottagningen i Blekinge tagit fram tillsammans med landstinget för att locka fler killar till att söka sig till ungdomsmottagningen.

– Det visar att vi tar kondomanvändningen på allvar. Det är inte bara lite gummi, säger Emelie Svensson som är distriktsköterska på ungdomsmottagningen.

Hon menar att det är viktigt att ha rätt storlek för att kondomanvändning ska bli njutningsfullt.

Lika problem
Det finns många naturliga anledningar för personer med vagina att besöka ungdomsmottagningen.

Det kan vara menstruationsbesvär, förlängning av p-piller eller graviditet. Besöken leder då ofta till samtal om både sexuell och psykisk hälsa, vilket penisbärare ofta går miste om.

– När man får killar att söka kan man komma in på psykisk hälsa, så vi vill få dit dem av en eller annan anledning, säger Emelie Svensson.

Utökar till HVB-hem
Sedan oktober har killprojektet besökt killtäta gymnasieprogram för att informera om ungdomsmottagningen och sexuell hälsa.

Emelie Svensson märker redan nu att de börjar få fler killar och nu ska de också börja besöka HVB-hem.

– Man märker när vi är ute att det är uppskattat. De frågar inte så mycket, men de lyssnar väldigt intensivt, berättar hon.