Sverige kan fortsätta tvångsutvisa afghaner

1:20 min

Afghanistan fortsätter att ta emot de afghaner som tvångsutvisas från Sverige, trots att parlamentet i Kabul förra veckan avvisade återtagandeavtalet mellan de två länderna. Ett liknande avtal mellan Afghanistan och EU räcker för detta, meddelade den afghanska regeringen till den svenska i dag.

– Det betyder att vi kommer att kunna fortsätta att genomföra de planerade återresor som vi hade tänkt göra. Vi har fått klarat ut att regeringen i Afghanistan står fast vid det man har sagt från början, säger en nöjd migrationsminister Morgan Johansson.

I förra veckan sa det afghanska parlamentet överraskande nej till ett bilateralt avtal med Sverige, där afghanerna lovade att börja ta emot afghaner som tvångsutvisas dit.

Plötsligt blev rättsläget oklart - kommer Sverige att kunna fortsätta att utvisa afghaner med tvång?

I dag satt Morgan Johansson en halvtimme med den afghanska vice utrikesministern Hekmat Karzai som är på besök i Stockholm. Och enligt Morgan Johansson var beskedet tydligt: Afghanistan kommer att ta emot alla sina medborgare, inklusive de som utvisas med tvång.

I botten finns ett ramavtal med EU, säger Johansson. Vad gäller det bilaterala avtalet med Sverige, är det fortfarande oklart om det är giltigt efter parlamentets nej. Men den svenska migrationsministern ser det som en intern fråga för den afghanska statsmakten.

– För oss kvittar det egentligen lika, det viktiga är att Afghanistans regering nu säger att de åtaganden de hade, att de gäller, säger Johansson.