Mannen i Bålsta anhållen på sannolika skäl

1:56 min

En man greps under tisdagen misstänkt för brott mot skyddslagen och sitter nu anhållen på sannolika skäl, som är den högre misstankegraden.

Under torsdagen så kom ny information om att mannen misstänks ha begått brottet i Upplands Bro kommun och inte i Bålsta.

Utredningen drivs nu av Polismyndigheten i Stockholm. Kjell Lindgren som är presstalesman på Stockholmspolisen kan inte närmare kommentera den plats som mannen greps på eller om det finns en koppling mellan den polska medborgare som greps för några veckor sedan för att ha fotograferat ett militärt område, också de utanför Bålsta.

– Vi måste utreda omständigheterna och få klart för oss hur det här brottet har gått tillväga och hålla fler förhör. Sen får åklagare fatta beslut om mannen ska vara fortsatt anhållen eller om det blir aktuellt med häktning. 

Åklagare Pontus Klang på Norrorts åklagarkammare, säger till P4 Uppland att han inte kan kommentera något mer runt själva gripandet, då det råder förundersökningsrekretess. Men bekräftar att det är en man med utländskt meborgarskap som sitter anhållen på sannolika skäl, som är den högre misstankegraden. 

Stefan Ring, militärstrategisk expert på Försvarshögskolan säger att Bålsta är intressant för länder som vill spionera på Sverige.

– Bålsta är en viktig plats för flygvapnet, därifrån leder flygvapnet sin verksamhet, bland annat när det gäller incidentberedskap, säger han.

Dessutom pågår en utredning som handlar om att försvarets olika försvarsgrensledningar ska utlokaliseras. En tanke är att ledningen för flygvapnet ska placeras i Bålsta.

Samtidigt skulle ledningen för marinen eventuellt hamna i Muskö och armén i Enköping eller i Kungsängen. Bakgrunden till det är att dagens lösning, där alla försvarsgrensledningarna sitter samlade på en plats i Stockholm, kan vara alltför sårbar.

– Det finns ett klart intresse från andra stater att få en inblick i detta, säger Stefan Ring.

Den 20 november greps en man som fotograferade i samma område nära Bålsta. Enligt Stefan Ring så kan det finnas ett samband. 

– Vi har en militärpolitisk utveckling i vårt närområde som är oroväckande. Den här sortens verksamhet kan sättas i samband med det, säger Stefan Ring.