Bosse Bildoktorns begagnade bil-skola

3:10 min

Hur ska man tänka när man ska köpa en begagnad bil? Bosse "Bildoktorn" Andersson ger sina bästa tips!

Allt fler får problem med sina begagnade bilar. Det berättade vi på P4 Dalarna om imorse. Bosse Bildoktorn menar att det finns en del enkla minnesregler att ta till vi köpet av en begagnad bil.

– Först ska du välja verkstad. Snacka med dina vänner, släktingar och bekanta om vilken verkstad som är bäst. Hör sedan vilken bil den verkstaden rekommenderar, för det har du mycket att vinna på, säger Bosse "Bildoktorn" Andersson, som också ger följande tips:

  • Välj en bil med så få finesser som möjligt. Ju fler finesser, desto längre tid tar varje reparation och desto fler saker kommer gå sönder.
  • Kolla miltalen! Bosse brukar själv byta sina bilar efter att de passerat 25.000 mil. Efter den tiden är risken större att något händer, menar han.
  • Kolla hur bilen har använts! En bil som bara körts långa sträckor slits mindre än en bil som körts korta turer i stadskörning.
  • Köp bilen via en handlare som är ansluten till MRF, Motorbranschens Riksförbund. De firmorna är mer måna om sina rykten, menar Bosse. 

Lyssna på ljudklippet för fler tips!