Finnblicken

Sonja Skibdahl: "På finska blir låtarna mer melankoliska"

6:55 min

Malmöbandet Sorgenfri håller som bäst på att spela in sitt första längre album. Två av låtarna på skivan är på finska.

Sorgenfris nya skiva ges ut i vår. Albumet innehåller tio låtar, varav två är på finska. Resten av låtarna sjungs på både svenska och engelska.

– Vi testade ett par gånger att spela låtar på finska här i Skåne. Publiken verkade gilla det, så vi fortsatte att spela dem på konserter. Till slut insåg vi att vi förstås måste ha med låtarna på albumet, säger Sonja Skibdahl, sångare i bandet Sorgenfri.

När jag skriver på finska blir låtarna mer melankoliska.

Sonja Skibdahl är den enda i bandet som kan finska. Hon är finlandssvensk och ända fram tills hon var i tonåren växte hon upp i en tvåspråkig familj i Esbo, där mamma talade svenska och pappa finska.

Till Skåne flyttade hon som 14-åring tillsammans med sin mamma och styvpappa.

– För mig är finskan ett väldigt viktigt språk. Jag minns att jag först tänkte att jag skulle flytta tillbaka, men jag blev kvar. Nu, 21 år senare, är det finska språket viktigare än någonsin, berättar Sonja.

Kärlek är att bråka, att be om ursäkt, att förlåta. Kärlek är allt.

Vad handlar låtarna om?

– Låten Rakkaus on yhteinen aamiainen handlar förstås om kärlek. Kärlek är att äta frukost tillsammans med någon, men det är också mycket annat. Kärlek är att bråka, att be om ursäkt, att förlåta. Kärlek är allt.

Stämningen förändras med språket

Den andra finska låten på skivan heter Odotettiin.

– Den handlar om barndomsminnen. När jag var yngre hade vi en stuga i Lojo. Där hade vi jordgubbsland, äppelträd och allt möjligt. Låten handlar om barndomsminnen och om hur solen alltid sken.

Är det annorlunda att sjunga på finska?

– Det är det. Stämningen blir annorlunda, och kanske min röst också förändras lite. Någon sa en gång att jag sjunger lägre när jag sjunger på finska.