70-åring förskingrade miljoner efter guldbluff

1:15 min

En man i 70-årsåldern misstänks ha förskingrat sina arbetsgivare och ägarna till en stor svensk fastighetskoncern på 48 miljoner kronor. Syftet var att komma över guld genom att betala för en guldtransport från Uganda, som han blivit tipsad om. Sedan koncernen slagit larm har åklagare lagt beslag på 1 miljon kronor på den misstänktes bankkonton.

– Hans uppfattning har varit att det varit ett olovligt lån och att han hade för avsikt att betala tillbaka pengarna någon gång, säger Anita Kjellén, kammaråklagare vid City åklagarkammare i Stockholm.

Den misstänkte mannen har en rad positioner i en stor svensk fastighetskoncern, och är även politiskt aktiv på landstingsnivå.

Åklagaren Anita Kjellén bekräftar för Ekot att mannen i förhör uppgett att han fått tips av en kvinna om 200 kilo guld som han kunde komma över om guldet kunde forslas från Uganda. När hans egna pengar inte räckte till för guldtransporten förde han över pengar från tre personer ur koncernens ägarfamilj. De polisanmälde de misstänkta utbetalningarna i förra veckan.

För Expressen uppger mannen att han i sin tur kan ha blivit lurad på pengarna han tagit. Upplägget liknar enligt polisen en särskild form av bedrägerier som riktas mot företagsledare.

I morgon avgör Stockholms tingsrätt om kronofogden ska få möjlighet lägga beslag på mannens eventuella egendom för att säkra ersättning till de drabbade. Men det riskerar att bli svårt. Åklagaren har bara lyckats ta en begränsad summa i förvar.

– Han hade ungefär en miljon kronor på bankkonton. Så det är dom pengarna som fanns kvar, säger Anita Kjellén.