Telia bryter mot EU:s regler om ett öppet internet

1:03 min

Telia bryter EU:s regler om ett öppet internet när operatören erbjuder kunderna fri datatrafik på sociala nätverk och för vissa musiktjänster men inte andra, anser Post- och telestyrelsen (PTS).

Telias erbjudande om fri surf i mobilen när man använder vissa sociala nätverk eller för att lyssna på musik och radio, inklusive Sveriges Radios tjänster på nätet, bryter mot EU:s regler. Det skriver Post och telestyrelsen i ett utkast till föreläggande i dag.

Principen som EU-förordningen bygger på kallas för nätneutralitet. Det innebär att en internetleverantör ska behandla all internettrafik lika oavsett vad det är för tjänst man försöker komma åt.

PTS har bara tittat på en aspekt av erbjudandet. Mobilabonnemang brukar ha en maxgräns för hur mycket data som får användas varje månad. När den är slut går det inte att surfa mer om man inte köper till mer data.

Med Telias erbjudande går det ändå att surfa när potten är slut, men bara på de tjänster som ingår i erbjudandet.

Emma Närvä, chef på enheten för elektroniska kommunikationstjänster på PTS, förklarar syftet med EU:s regler.

– Man vill värna om och bevara ett öppet internet och man ser att den här typen av trafikstyrning och trafikhantering inte verkar åt det hållet, säger Emma Närvä.

EU-förordningen som PTS hänvisar till började gälla sista april i år. Att tjänsterna som ingår i Telias abonnemang inte minskar datapotten alls när de används har inte PTS tagit ställning till, enligt Emma Närvä.

– Det är en omfattande förordning och vi har valt att börja i den ände vi tyckte var rätt. I dagsläget ser vi inte att just det beteendet är något vi behöver granska, just nu, säger Emma Närvä.

Även Tre hade ett liknande erbjudande för musiklyssning i mobilen. Men företaget har valt att ändra hur det fungerar för att tillgodose PTS önskemål. Myndigheten kommer bara följa upp och se att ändringen genomförs.

Jonas Hasselberg, chef för konsumentaffären på Telia, håller inte med PTS bedömning och ska lämna in sitt svar till PTS.

– Vi gör inga ändringar i vårt erbjudande utan våra kunder kan fortsätta surfa fritt i sociala medier. Sen fortsätter vi dialogen med PTS tills det är helt tydligt hur vi måste agera, säger Jonas Hasselberg.

Telia har fram till 4 januari på sig att återkomma med ett yttrande i frågan, sedan har PTS ambitionen att förelägga Telia att förändra sitt erbjudande så att det följer EU-reglerna.