KD öppnar för att straffa sexköp utomlands

2:50 min

Regeringen och Vänsterpartiet vill att det ska bli straffbart att köpa sex utomlands. Bland andra partier har motståndet varit stort, men nu kan Kristdemokraterna tänka sig att rösta ja till ett kommande förslag.

– Vi tycker ju att sexköp är helt oacceptabelt, oavsett var det sker. Jag tror att en kriminalisering av sexköp utomlands skulle kunna vara ett sätt att kunna motarbeta sexköp, i väntan på att andra länder tar efter Sverige och inför den sexköpslag som vi har, säger Andreas Carlson, Kristdemokraternas gruppledare och rättspolitisk talesperson.

I sin första regeringsförklaring efter valet sade statsminister Stefan Löfven att köp av sexuella tjänster utomlands ska kriminaliseras. Regeringens egen utredare har avrått från att genomföra en sådan lagändring. Det viktigaste skälet är att det i de flesta andra länder inte är förbjudet att köpa sex av vuxna.

Men justitieminister Morgan Johansson har sagt att regeringen under nästa år tänker lägga fram ett lagförslag om att svenskar som köper sex i andra länder ska kunna straffas.

– Jag kopplar den här frågan väldigt intimt till den större frågan som rör människohandel och sexuell slavhandel. Jag ser det här som ett effektivt instrument för att kunna minska de företeelserna. Har man den övertygelsen, då är det naturligt att gå vidare till riksdagen med det.

Vad tror du att en sådan här lagstiftning skulle ha för effekt?

– Jag tror att den kommer att få en avskräckande effekt, när svenskar åker utomlands och någon kanske hade tänkt att köpa sex. Då ska de veta att det finns en möjlighet för svenskt rättsväsende att faktiskt ingripa, även om det här har skett utomlands.

Vänsterpartiet har länge drivit frågan om att kriminalisera sexköp utomlands. Men regeringen behöver stöd av ytterligare ett parti i riksdagen för att få igenom förslaget. Och frågan är politiskt mycket kontroversiell. Sverigedemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Moderaterna säger nej till ett sådant förbud.

– Det är klart att vi inte tycker om sexköp utomlands. Däremot är det så att man internationellt respekterar lagstiftningen i olika länder. Om vi börjar straffa svenskar i Sverige, för något de har gjort i ett land där det är tillåtet, då bryter vi den här internationella praxisen. Då är ju risken stor att andra börjar straffa folk för det de gör i Sverige, men som är helt lagligt här, säger justitieutskottets ordförande Beatrice Ask (M).

Men Kristdemokraterna kan alltså tänka sig att gå emot den övriga alliansen och rösta ja till det kommande lagförslaget. Riksdagsgruppen inväntar dock den färdiga propositionen innan man slutgiltigt tar ställning, säger gruppledaren Andreas Carlson.

KD har på ett riksting beslutat att verka för att sexköpslagen ska gälla även när man är på semester utomlands.

– Om Sverige nu vill vara en förebild på det här området så tror jag att det här är en viktig lagstiftningsförändring, säger Desirée Pethrus, KD:s  jämställdhetspolitiska talesperson.