Eftermiddag med Karin Bengtsson

Så kan pedofiler bli friska

8:28 min

Den så kallade dagispedofilen i Kristianstad vill bli frisk. Det skriver han i ett brev till P4 Kristianstads reporter. Men kan man bli frisk från pedofili?

– Vi hjälper patienterna att förstå sitt eget beteende och kunna kontrollera det, så att man inte lever ut det mot ett barn, säger Katarina Görts Öberg, som är psykolog på Karolinska sjukhuset och expert på vård av pedofiler. Hon är också ansvarig för telefonlinjen Preventell, en telefonlinje för hjälp vid oönskad sexualitet.

Enligt henne är det svårt att avgöra hur många som vågar söka hjälp. Men ungefär en av fem, av dem som ringer till hjälplinjen för oönskad sexualitet, vill prata om ett sexuellt intresse som riktar sig mot barn.

– De känner väl till att det är förbjudet, skambelagt och att det är en olaglig handling att rikta sitt sexuella intresse mot ett barn,

Behandlingen handlar mycket om att lära sig att kontrollera sina sexuella impulser och att stärka den del av sexualiteten som riktar sig mot jämnåriga. Men man kan också få medicinsk behandling.

– Vi jobbar för en sexualitet som man inte behöver skämmas över. Och man kan få ett bra liv, med sig själv och med en sexualitet som inte riktar sig mot de som inte kan medverka eller samtycka, säger Katarina Görts Öberg.