RECENSION – FILM

Upprörande om gravida nunnor i "Agnus Dei"

1:31 min

"Agnus Dei" är en fransk-polsk samproduktion om nunnor som utsatts för övergrepp av sovjetiska soldater efter andra världskrigets slut.

Missa inte Lisa Bergströms intervju med regissören Anne Fontaine

Titel: Agnus Dei
Regissör: Anne Fontaine (Coco Before Chanel, Gemma Bowary)
Skådespelare: Lou de Laâge, Agata Buzek, Agata Kulesza
Genre: Drama
Betyg: 4 av 5

Polen efter andra världskrigets slut. En ung nunna springer genom natten. Hon är desperat, letar efter en läkare, inte en polsk eller en rysk, ber hon.

På den franska Röda-kors-stationen träffar hon så Mathilde, som följer henne genom skogen tillbaka till klostret. Det visar sig att många av nunnorna är höggravida efter att ha blivit våldtagna av sovjetiska soldater.

Det här är en film, baserad på verkliga händelser, som med sin sparsmakade rekvisita och sina oförsonliga närbilder inte väjer för de tyngsta av händelser och frågeställningar.

Många av nunnorna förnekar sitt tillstånd, andra vacklar i sin tro, den unga idealistiska franska läkaren Mathilde med kommunistiska sympatier blir själv nästan våldtagen av de ryska trupperna på sin väg hem från klostret.

Agata Kulesza som spelade den unga nunnan Idas judiska moster i den kritikerrosade och i Polen numera så kontroversiella filmen "Ida" är här formidabel som skuldtyngd abbedissa på klostret med makten över liv och död.

Ändå blir "Agnus Dei" till slut trots sitt angelägna ämne och underbara gråmulna foto lite för lyckligt tillrättalagd, snudd på sentimental.