Konsulent hjälper ungdomar i Surahammar att få jobb

1:36 min

Surahammars kommun gör en extra satsning för att minska ungdomsarbetslösheten. En arbetskonsulent ska hjälpa fler ungdomar att hitta jobb.

Just nu är ett 70-tal ungdomar mellan 18 och 24 år öppet arbetslösa i Surahammars kommun. I oktober började Tanja Alanko att arbeta som  arbetskonsulent för att fler ungdomar ska få stöd så att de så småningom kan hitta ett jobb.

– Det är ju en siffra som vi har haft och nu vill vi ha ansikten på de här personerna bakom siffrorna och vad behöver de för stöd. Vi jobbar mycket med motivationssamtal och det är det som vi inriktar oss på, säger Tanja Alanko.

Förra sommaren var närmare 18 procent av de som är mellan 18 och 24 år i Surahammar öppet arbetslösa. Det gjorde att kommunen bestämde sig för att satsa på att försöka hjälpa de unga att få jobb. Arbetskonsulenten Tanja Alanko träffar nu flera ungdomar för att ta reda på vad de behöver för stöd. 

21-åriga Linn Gabrielsson är inte redo att söka något jobb än. Just nu är hon sjukskriven. Hon behöver först kontakta en studie- och yrkesvägledare för att kunna läsa in gymnasiet. Det pratar hon och Tanja Alanko om när de träffas vid ett av hennes stödsamtal. 

Vad betyder de här träffarna för dig? 

– De betyder väldigt mycket. Vi pratar om hur min framtid ser ut och hur jag ska uppnå det här med jobb, hus och sådant, säger Linn Gabrielsson.