Anders Borg ångrar migrationsuppgörelsen

0:55 min

Moderaternas tidigare finansminister Anders Borg ångrar migrationsuppgörelsen med Miljöpartiet 2011. Det berättar han i SVT-programmet Min sanning som sänds på söndag.

– Hade man vetat att vi skulle ha den här flyktingsituationen som hela Europa har haft, framför allt 2015 när det kom en miljon människor till Europa, hade man inte gått i den riktningen. Då borde man redan tidigare ha tittat på vad man kunnat göra för att strama upp regelverket, säger Anders Borg i programmet till SVT.

Den dåvarande alliansregeringen, med Anders Borg som finansminister, kom 2011 överens med Miljöpartiet om en migrationsuppgörelse som bland annat skulle underlätta anhöriginvandring och ge papperslösa rätt till skola och sjukvård.

Anledningen till överenskommelsen var att stänga ute Sverigedemokraterna men i efterhand tycker Anders Borg att Alliansen borde ha försökt nå en överenskommelse med Socialdemokraterna i stället.

– Det här med att göra upp med miljöpartiet som har en extrem syn i den här frågan som inte fungerar i praktiken. Då tror jag det vore bättre att sossar och moderater gör upp om det, säger Anders Borg till SVT.