"Medaljvinnande strategi och konspiration"

1:31 min

I London la i dag utredningen om doping inom rysk idrott fram sin slutrapport. Den konstaterar att det åtminstone sedan 2011 funnits en statsstödd organisation som sysslade med dopning och manipulering av dopningsprov i 30 olika idrotter.

– Det var en institutionaliserad, medaljvinnande strategi och konspiration. Det sa professor Richard McLaren när han i dag la fram slutrapporten om doping inom den ryska idrotten.

Slutrapporten bekräftar och förstärker den delrapport som utredningen la fram i somras och som visade på en avancerad organiserad rysk operation som sysslade med dopning i närmast industrialiserad skala.

Utredarna har identifierat omkring 1000 ryska idrottare från 30 olika sporter som deltagit i dopningprogrammet och fått sina prover manipulerade. Bland dem finns två manliga idrottsmän som vann 4 guld vid vinter-OS i Sochi liksom en kvinnlig idrottare som vann ett silver. Också ryska deltagare i Paralympics har dopats.

Tekniken var enkel, sa McLaren i dag. Tränarna försåg idrottarna med dopningspreparat och när det blev tester, så byttes urinproven ut mot andra, manipulerade prover.

McLaren sa också, att OS i London 2012 hade korrumperats av en dopningsskandal utan motstycke från den ryska truppen, men att vi nog aldrig kommer att få veta, hur omfattande dopnings-bruket var. Ryska idrottare vann 24 guld, 26 silver och 32 bronsmedaljer i London.