Över tusen ryska idrottare i dopningshärvan

Mer än 1 000 idrottare har varit inblandade i Rysslands manipulation av dopningsprover.

Det framgår av den andra delen i Richard McLarens dopningsrapport.

– Vi kan nu bekräfta en mörkning som går tillbaka åtminstone till 2011 och som fortsatte efter OS i Sotji. Det var en mörkning som utvecklades från okontrollerat kaos till en institutionaliserad och disciplinerad medaljvinnande konspiration, säger Richard McLaren.

– Vi har bevis för att mer än 500 positiva tester har rapporterats som negativa, inklusive välkända idrottare på elitnivå, som fick sina positiva resultat automatiskt förfalskade.

I rapporten, beställd av antidopningsbyrån Wada, framgår en mängd detaljer kring hur Ryssland har manipulerat dopningstester.

Bland annat framkom följande när den andra delen presenterades i dag:

+ Mer än 1 000 ryska idrottare - som har tävlat i sommar-OS, vinter-OS eller Paralympics - har varit inblandade i eller dragit nytta av manipulerade dopningsprover.

+ Bevis ska finnas för att tolv ryska medaljörer från OS i Sotji ska ha fått sina urinprover manipulerade.

+ Salt och kaffe ska ha använts för att manipulera provresultat. Bland annat har fyra guldmedaljörer från Sotji dopningsprover med orimligt höga saltnivåer.

+ Sättet man bytte ut urinprover i Sotji ska ha blivit rutin på Moskva-laboratoriet.

+ Mer än 30 sommar- och vinteridrotter, däribland fotboll, har varit inblandade i försöken att mörka positiva dopningsprover.

Ryssland vann medaljligan i Sotji efter att ha tagit totalt 13 guld, 11 silver och 9 brons.

I OS i London två år tidigare var medaljskörden 24 guld, 26 silver och 32 brons.
– Rysslands OS-trupp korrumperade spelen i London på ett aldrig tidigare skådat slag, i en omfattning som förmodligen aldrig kommer att kunna slås fast, säger McLaren.

Förra hösten fick McLaren i uppdrag av antidopningsbyrån Wada att utreda uppgifter om dopning inom rysk friidrott. I november 2015 presenterade han de första uppgifterna som ledde till att IAAF stängde av ryska friidrottare. I januari kom det fram nya uppgifter om friidrottsdopningen i Ryssland. Bland annat att personer inom IAAF tagit emot mutor för att hålla tyst om de ryska friidrottarnas positiva dopningsprov.

När första rapporten var klar i somras visade McLaren att dopningen i Ryssland var omfattande och ska ha pågått inför och under sommar-OS 2012, friidrotts-VM 2013, vinter-OS 2014 och sim-VM 2015.