Här blir statyn av Zlatan Ibrahimovic till

6:45 min

Just nu tillverkas statyn av Zlatan Ibrahimovic. Kulturnytts Fredrik Björkman träffade skulptören Peter Linde i hans ateljé.

Zlatan Ibrahimovics arm går av.

Skulptören Peter Linde roterar modellen av fotbollstitanen och handen går i ateljétaket. Armen spricker och går av vid bröstmuskeln. Peter Linde har glömt att ta av handen, som han annars brukar göra när han arbetar med den omkring tre meter höga skulpturens järnskelett och kött i gips.

Jag känner mig lite medskyldig. Är det på grund av min närvaro som nationalklenoden nu är förstörd? Nej då. Det gör inget säger Peter Linde. Den ska ändå snart delas upp i delar och skickas till avgjutningen i brons.
Och vi har tur i oturen, precis på det ställe där modellen spricker, där skulle den separeras från torson. Jag kan vara lugn.

Under fotbollsgalan i november, när Zlatan Ibrahimovic tog emot sin elfte guldboll, tillkännagavs också att statyn av Zlatan ska uppföras framför Nationalarenan, Friends arena i Stockholm.

Peter Linde har till uppgift att i två till tre hundra kilo skinande legering summera en proffskarriär i fotboll som spänner över tjugo år med oförglömliga idrottsögonblick. Men statyn av Zlatan måste vara mer än ögonblick, menar Peter Linde. Därför valde han att inte föreviga den osannolika cykelsparken under öppningsmatchen på Nationalarenan, där Zlatan stod för samtliga fyra mål i segern mot England.

– Den här händelsen är ju så kort, den där cykelsparken. Medans det här andra är mer en längre vy över vad han har sysslat med kan man väl säga på ett sätt. Vad är det här, tre fyra skisser har jag här.

Och Peter Linde fortsätter.

– Men sen så kom vi fram till att det kanske är bäst att visa honom ur en större synvinkel, inte bara en tillfällig stund, en enda sekund. Man kan säga att det här föreställer en människa som tar ett mäktigt steg över jordens rundning, går över gränsen ut över det okända.

Zlatan Ibrahimovic står tre meter hög i en målgest med öppna armar, han är fokuserad. Utan tröja och skor, iförd endast byxor kliver han över jorden. En omöjlighet egentligen, att ta ett kliv och stå i en sådan lutning. Men det är ju precis vad Zlatan har gjort, det omöjliga.

– Även det har med den här skulpturens obegripliga sätt att stå på den här rundningen, man kan ju egentligen inte stå så. Precis så är hans obegripliga sätt att göra mål på ibland. Det har varit en viss inspiration i det här att just göra den så obegriplig och egentligen omöjlig, man kan inte stå sådär på en rundning man glider över kanten, eller hur?

Men det är inte enkom ett estetiskt val att låta Zlatan kliva över jorden, det är också en säkerhet. Åsikterna om Zlatan Ibrahimovic och hans gärning för Sverige och svensk fotboll går isär. Dessutom ska killen från Rosengård, med Malmö FF i hjärtat, stå utanför AIK:s hemmaarena.

– Han är ju så osvensk kan man säga. Så visst kommer det bli mycket ilska och jäkelskap. Jag hoppas bara de inte förstör skulpturen.

Tanken har slagit dig?

– Ja o ja. Visst. Först hade jag tankar på att sätta den högt upp som du ser på en av skisserna. Men jag tror att han själv sa faktiskt att han tyckte att man skulle kunna sitta och stå framför den och se skulpturen och sig själv när man blir fotograferad framför skulpturen.

Skulptören som ska avbilda Sveriges kanske största fotbollsstjärna är ointresserad av fotbollens vinnare och förlorare. Peter Linde ser i stället rörelsen och koreografin som utspelar sig på planen.

– Det får man inte säga naturligtvis när det gäller fotboll. Men det fantastiska är att se de här sätten att lösa ett problem på, alltså sättet att få bollen i mål och motståndet och allt det där. Spelet som blir på plan, det är kul att se och jag kan bli uppskruvad att se det där spelet så att jag blir nervös och vågar inte titta på det längre. Men jag bryr mig inte om vem som vinner, det måste jag erkänna.

I slutet av nästa år ska skulpturen ställas upp och avtäckas. Reaktionerna lär bli många, dels på grund av det enkla faktumet att det rör Zlatan, men också på hur han kommer att gestaltas nu när han förevigas utanför Nationalarenan. Där har Peter Linde haft fria händer, Zlatan hade egentligen bara en regel.

– Man skulle inte tro det när man ser den här gesten och möter honom. Men han är faktiskt ödmjuk på sitt sätt, så han har låtit mig göra som jag vill. Det är bara byxorna jag var tvungen att ha kvar.

Du var tvungen att ha byxorna kvar?

– Ja, jag tror att han sa vid något tillfälle: "Det är bara en person här i världen som ska få se mig naken." Det är bara att foga sig i detta.