Epilepsihunden Dexter utsedd till Årets djurhjälte

P4 Sjuhärads reportage med epilepsihunden Dexter i början av året fick stort genomslag, nu har Dexter utsetts till en av årets Svenska hjältar.

Dexters matte Frida Bergström i Viskafors lider av epilepsi och får flera anfall om dagen. Men tack vare sin certifierade epilepsihund Dexter kan hon snabbt få hjälp vid ett anfall.

Frida Bergström köpte labradoren Dexter när han var otränad och tillsammans med sin familj och en tränare lärde de honom känna igen ett epileptiskt anfall.

– De som var nära mig gav honom godis varje gång jag fick ett anfall. Till slut när han kände det då ville han ha godis och kom till mig, säger Frida Bergström.

I dag säger Dexter till redan innan Frida får ett anfall, genom att till exempel vifta på svansen och buffa på henne. Det är inte alla epilepsihundar som larmar inför ett anfall och det är nästintill omöjligt att lära dem det. Man vet nämligen inte exakt vad det är Dexter känner av.

Så vitt man vet utsöndras ingen doft eftersom anfallet sker i hjärnan. Det spekuleras kring att hunden reagerar på något i andningen, muskelspänningar, svettningar eller liknande. Men ingenting är vetenskapligt bevisat.

Och nu belönas alltså Dexter med en utmärkelse, Svenska Hjältar och han är vinnare i djurkategorin. Nästa fredags sänds hjältegalan i TV4 och då presenteras Dexter tillsammans med övriga vinnare.