Fredspristagare försvarar kriget

2:17 min

Nobels fredspris kom som en gåva från himlen, säger Colombias president Juan Manuel Santos inför morgondagens prisceremoni. Men han ser det hårda kriget mot FARC-gerillan som nödvändigt.

– Ibland måste du kriga för att uppnå fred, sa president Santos på en presskonferens på norska Nobelinstitutet i Oslo.

Fredspristagaren, som tidigare var Colombias försvarsminister, ser sig själv som mer effektiv än andra ledare när det har gällt att militärt bekämpa FARC-gerillan.

– Det var nödvändigt för att försvaga FARC och stärka vår militär, för att kunna förhandla från en stark position. Det var en av förutsättningarna som gjorde den här fredsprocessen lyckad, sa presidenten

Juan Manuel Santos undvek däremot att svara direkt när jag frågade honom om hans roll när troligen tusentals unga män i Colombia blev mördade och sedan klädda i gerillakläder för att bättra på bilden av militära framgångar mot FARC.

Norska Nobelkommittén avslöjade årets fredsprisvinnare i oktober, bara fem dagar efter att Colombias folk med liten marginal hade röstat nej till det framförhandlade fredsavtalet. För presidenten kom fredspriset då väldigt vältajmat.

– Som en gåva från himlen, för det gav oss en enorm knuff framåt, säger fredspristagaren.

Bara en och en halv månad senare undertecknade han och FARC ett delvis omförhandlat fredsavtal. Nu hoppas presidenten att snart få konstitutionsdomstolens godkännande för det han kallar ett "snabbspår" för att implementera avtalet.

I morgon tar president Santos emot Nobels fredspris vid en ceremoni i Oslo rådhus, och han tycker att det känns särskilt bra att ta emot priset just i den här staden.

– Det var här i Oslo, i oktober 2012, som de formella förhandlingarna blev annonserade.