Räddningsaktion under press när ECB sa nej

1:40 min

Den italienska bankkrisen tog en ny vändning i dag. Den Europeiska centralbanken sa nej till Italiens begäran att få ytterligare några veckor på sig att rädda storbanken Monte dei Paschi.

På Milanobörsen sjönk bankaktier och i Rom var upprördheten stor. Storbanken Monte dei Paschi behöver fem miljader euro i nytt kapital och när premiärministern Matteo Renzi förlorade söndagens folkomröstning och avgick, drog sig privata investerare ur den affär som förhandlats i flera månader. Det politiska osäkerheten anses ha blivit blivit för stor.

Banken ville därför få tidsfristen fram till den sista december förälngd. Det är omöjligt att hitta en privat finansiär så länge det inte finns en regering på plats, vädjade banken till tillsynsmyndigheten i Frankfurt som i dag nej.  Några veckor gör varken från eller till, utan kan istället öka risken i banksystemet, resonerade ECBs tillsynsorgan, enligt källor till Financial Times.

Representanter för banker förhandlar nu med med politiker i finansminsteriet i Rom om en lösning, enligt samma tidning.

Troligtvis tvingas den italienska staten gå in med kapital, men innan dess, måste aktie- och obilgationsägare delta i saneringen av bankens skulder genom att deras innehav skrivs ned i värde.

Det innebär att italienska småsparare kommer att förlora stora belopp, eftersom bankobligatioer är en populär sparform i italien.

Men enligt källor nära förhandlarna, kommer staten sannolikt i efterhand att ersätta småspararna, med hänvisning till att de inte kände till riskerna när de köpte obligationerna.

En statlig lösning riskerar att bli kostsam för den italienska staten som redan 'är hårt skuldsatt. Skulle staten rädda både bank och småsparare blir lösningen ett riktmärke  lösningen ett riktmärke för andra italienska banker som står på tur att få in nytt kapital.