Nobelpristagare på besök i Rinkeby

1:19 min

Rinkebyskolan i nordvästra Stockholm fick nobelt besök idag, när Nobelpristagaren i kemi Jean-Pierre Sauvage togs emot av skolans åttondeklassare i vad som blivit ett traditionellt inslag.

– Det var ett otroligt varmt och vänligt välkomnande, och att få umgås med eleverna var fantastiskt, sa kemipristagaren Jean-Pierre Sauvage som bland annat fick ta emot ett porträtt som av sig själv som gåva, en tavla han lovade sätta upp på sitt kontor därhemma.

Varje år sedan 1988 har Rinkebyskolan fått besök av en Nobelpristagare under Nobelveckan. Oftast har det handlat om litteraturpristagaren, men eftersom årets vinnare Bob Dylan inte kommer till Stockholm, så bjöds Jean-Pierre Sauvage in istället.

Eleverna på Rinkebyskolan har förberett sig i flera veckor på besöket, och åttondeklassaren Anisa Abdikadir tyckte att det gick bra.

– Ja, jag är jättenöjd och jag är säker på att alla andra härinne är jättenöjda. Om man tittar på deras ansikten ser man det.

Det är en viktig tradition det här, att få ta emot en Nobelpristagare varje år, det säger Rinkebyskolans rektor Carina Rennermalm.

– Vi gör det här arbetet för att de ska kunna känna att de kan förverkliga sina drömmar. Vi inleder varje år med att säga att vem som helst kan få Nobelpriset, även elever i Rinkeby.