Medlaren i Burundi ifrågasätts av oppositionen

1:39 min

Tanzanias förre president försöker få igång fredssamtal mellan Burundis regering och oppositionen i exil. Men oppositionen anklagar nu medlaren för att ha valt sida i konflikten.

Den tidigare tanzaniske presidenten Benjamin Mkapa är den senaste i en rad afrikanska ledare som försökt få igång en dialog mellan parterna i det våldsdrabbade Burundi.

Mkapa är nu i huvudstaden Bujumbura för att försöka övertyga regeringen och president Pierre Nkrunziza att åter samtala med den opposition som i huvudsak befinner sig i exil sedan oroligheterna började i maj förra året.

Vid en presskonferens igår sa Mkapa bland annat att det inte är fruktbart att ifrågasätta president Nkurunzizas legitimitet och uppmanade istället parterna att fokusera på att valen 2020 blir så fria och rättvisa som möjligt. Det här uttalandet gjorde den samlade oppositionen upprörd som nu menar att medlaren inte är opartisk. Oppositionen kräver nu att FN istället utser en medlare.

Oroligheterna i Burundi började för ett och ett halvt år sen då president Pierre Nkurunziza ställde upp en tredje mandatperiod, vilket oppositionen hävdar strider mot grundlagen och ett fredsavtal. Sedan dess har det bara gått utför. Alla fria medier har stängts, alla oppositionella har flytt landet. Samtidigt pågår en lågintensiv konflikt i landet med regelbundna försvinnnanden och mord.

I en FN-rapport talas det om systematisk tortyr, sexuellt våld och massarresteringar. Organisationen fruktar att våldsspiralen kan leda till folkmord. Det talas om att 500 människor har dödats, men enligt flera källor här i regionen är det troligen betydligt fler än så.

Regeringspartiets ungdomsmilis, kallad imbonerakure, uppges jaga och trakassera alla som uppfattas som oppositionella. Över 300 000 burundier har flytt till grannländerna.