CIA: Ryssland ville hjälpa Trump vinna valet

1:40 min

I går kom beskedet att Barack Obama beordrat en omfattande utredning av dataintrång under den amerikanska valrörelsen.

CIA skyller intrången på Ryssland och enligt nya uppgifter ska Ryssland ha försökt underlätta för Donald Trump att vinna presidentvalet.

CIA baserar antagandet på uppgifter om att Ryssland inför höstens val hackade inte bara Demokraterna utan även Republikanerna. Det var dock bara information som stulits från Demokraterna som senare offentliggjordes av Wikileaks.

De 17 amerikanska underrättelsemyndigheterna har sedan i höstas anklagat Ryssland öppet för dataintrång i det demokratiska partiet och i eposten hos John Podesta, ordförande för Hillary Clintons kampanj.

Underrättelsetjänsten har identifierat personer med anknytning till den ryska regeringen som ska ha försett Wikileaks med hackade dokument från Demokraterna. Dessa personer beskrivs som aktörer i en större rysk operation med syftet att öka Trumps vinstchanser.

Det är dock långt ifrån klarlagt att Rysslands avsikt var att hjälpa Trump att vinna valet. Vissa inom underrättelsetjänsten tror att Rysslands främsta motiv helt enkelt var att störa valkampanjen och förtroendet för valsystemet, rapporterar Washington Post.

Ryssland har hela tiden tillbakavisat anklagelserna och Donald Trump har sagt tidigare att han inte tror på, eller är säker på, att Ryssland står bakom dataintrången, alternativt att han är osäker på om intrången ens ägt rum.

I natt svensk tid gjorde Donald Trumps så kallade övergångsgrupp, den som förbereder maktskiftet, ett uttalande där det framgår att de inte litar på USA:s underrättelsmyndigheter.

"Det här är samma människor som sa att Saddam Hussein hade massförstörelsevapen", kommenterade övergångsgruppen och la till att valet är över för länge sedan och att det är dags att gå vidare.

Den utredning Obama begärt om dataintrången gäller cyberhot mot USA som enligt hans säkerhetsrådgivare är en av de viktigaste nationella säkerhetsfrågor som den tillträdande presidenten kommer ha att hantera.