Gambias president accepterar inte valresultatet

1:41 min

Spänningarna ökar i lilla Gambia i Västafrika, efter det att den långvarige presidenten där helt plötsligt sagt sig inte acceptera valresultatet från första december som han förlorade. Enligt vittnen har nu soldater intagit strategiska positioner i huvudstaden Banjul.

Det som såg ut som två steg framåt, verkar nu bli ett steg bakåt. Gambias långvarige och hårdföre president sedan över två decennier, Yahya Jammeh, chockade gambianerna, regionen och kanske sin rival i presidentvalet den 1 december, då han erkände sig besegrad och sade sig kliva av makten helt fredligt. Gambianerna jublade, oppositionella släpptes ur fängelserna. Hoppet om att demokratin fått fäste i ytterligare ett västafrikansk land ökade. 

Men Jammehs 22 år långa styre har präglats av en stenhård kontroll av medborgarna. Oppositionen har anklagat honom för människorättsbrott och krävt att Jammeh ställs inför rätta.

Segraren i valet, affärsmannen Adama Barrow, sa att det inte kommer att bli någon häxjakt på presidentens närmaste män och att Jammeh skulle få leva i huvudstaden Banjul som vilken medborgare som helst.

Men uppenbarligen känner sig Jammeh ändå hotad. I går tvärvände han och sa i TV att han inte accepterar valresultatet och begärde att valet görs om. Idag har soldater stationerats ut på strategiska punkter i Banjul och ordförande för den västafrikanska regionala organisationen ECOWAS, Ellen Johnson Sirleaf, förvägrades att landa med sitt plan i huvudstaden.

Det här har skapat stor oro i regionen, särskilt hos den mäktige grannen Senegal. Afrikanska unionen och USA:s utrikesdepartement är också några av dem som fördömt Jammehs agerande.

I en vecka har gambianerna fått en smak av frihet.
Och oavsett vilka intentioner Jammeh och hans lojala inom armén har, så är frågan nu om den hårt prövade befolkningen i Gambia skulle vara beredd att acceptera fortsatt styre av den oberäknelige Jammeh.