Santos: En gåva från himlen

2:07 min

Flera av offren för kriget i Colombia fanns på plats i Oslo rådhus i dag när president Juan Manuel Santos tog emot Nobels fredspris.

Traditionsenlig Nobelfanfar inledde prisceremonin i Oslo rådhus.

Juan Manuel Santos får årets fredspris för sitt arbete att få till ett fredsavtal i Colombia mellan regeringssidan och Farc-gerillan, efter mer än 50 års krig och över 220 000 dödsoffer.

Ceremonin hade mycket fokus just på offren för konflikten. Under den kanske mest känslosamma delen av fredspristagarens tal riktade han sig direkt till en man i publiken; Leyner Palacios, som i maj 2002 förlorade 32 släktingar när Farc sköt en granat mot en kyrka där många civila hade sökt skydd.

Farc har bett Leyner Palacios om ursäkt för den dödliga attacken, och han ska också ha accepterat ursäkten.

Även andra offer för kriget fanns med under dagens fredsprisceremoni, däribland Ingrid Betancourt, som satt kidnappad hos Farc-gerillan 2002-2008.

Norska Nobelkommittén har fått kritik för att den gav priset till Santos bara några dagar efter att Colombias folk med liten marginal hade röstat nej till det framförhandlade fredsavtalet.

Nobelkommitténs vice ordförande Berit Reiss-Andersen försvarade beslutet i sitt tal med att fredsprocessen just då i oktober "riskerade att kollapsa och behövde all internationell support den kunde få".

President Santos anser att fredspriset innebar en välbehövlig knuff framåt för fredsprocessen, och kallade i dag priset "en gåva från himlen".

Berit Reiss-Anderssen vågade sig även på att rikta en politisk önskan till Colombias regering; att inte bara Farc, utan även staten, ska minska antalet soldater och militär utrustning. Då kan det bli mer pengar att satsa på att bygga fred och välstånd i Colombia, anser norska Nobelkommittén.