Brasiliens president i korruptionshärva

I Brasilien fortsätter anklagelserna om korruption mot president Lula da Silvas arbetarparti. Pressen talar om skandal och många hävdar att Lula inte heller går fri. Ännu har inga egentliga bevis presenterats, men indicierna är så många och så sammanfallande att ingen längre ifrågasätter anklagelserna. Inte ens inom arbetarpartiet.

Att fyra av partiets centrala ledare har avgått från sina poster uppfattas av de flesta som ett slags erkännande.

Presidentens son misstänks
På senare tid har dessutom misstankarna riktats mot Lulas omedelbara närhet, nämligen mot hans äldste son.

Sonen är delägare i ett litet företag som sysslar med dataspel, och vars kapital på ett oförklarligt sätt har mångdubblats på kort tid.

Några av oppositionens ledare har nu också direkt angripit Lula.

En av dem sade här om dagen att ”i bästa fall är Lula en idiot som inte vet vad som försiggår i hans närmaste omgivning, i sämsta fall är också han korrupt”.

Opinionsmätningarna visar också att en majoritet av brasilianarna tror att Lula kände till att hans medhjälpare mjölkade statliga företag på pengar, för att finansiera partiet och för att köpa röster i parlamentet.

Populariteten ökar
Andra opinionsmätningar visar samtidigt att Lulas popularitet inte har minskat, utan istället har ökat med ett par procent den senaste månaden. Skulle det hållas val idag skulle Lula segra, oavsett vem som är hans motståndare.

Flera oppositionsledare, med den förre presidenten Fernando Henrique Cardoso i spetsen, har uppmanat Lula att offentligt klargöra att han inte tänker ställa upp till omval.

Det, menar oppositionen, skulle bidra både till att lösa den nuvarande krisen, och underlätta genomförandet av viktiga reformer som kräver stöd av andra partier.

Hoppas stärka sin trovärdighet
Men allt tyder på att Lula har andra planer. Genom att skoningslöst bekämpa korruptionen, även inom sitt eget parti, ska han stärka sin trovärdighet ytterligare.

De förändringar han vill och har lovat att genomföra, de kräver ytterligare en mandatperiod, och den tänker han av allt att döma kämpa för.

”Vill de besegra mig måste de göra det med väljarnas röster”, sade Lula till sina ministrar här om dagen. Ett stridsrop, snarare än en kapitulation.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se