Riksteatern undersöker flytten från bygden

1:07 min

I en ny föreställning undersöker Riksteatern flytten från landsbygden till storstan. I helgen besökte teatergruppen Vara för att hämta inspiration från invånarna där.

Föreställningen Landet inuti, som en teatergrupp från Riksteatern och Folkteatern i Gävleborg står bakom, undersöker berättelsen om flytten från landsbygden till storstan.

Framför allt har teatergruppen valt att fokusera på en grupp av människor, som de menar har större förväntningar på sig att flytta från landsbygden än andra. Det handlar om personer som har en annan sexuell läggning än heterosexuell. Idén till den här föreställningen kommer från teatergruppens egna historier.

Men materialet har de samlat in under hösten genom att besöka platser runt om i Sverige, där föreställningen kommer att spelas. I helgen besökte de Vara och fick med sig en hel del historier.

– Vi intresserar oss särskilt för de människor och de röster som vi kanske inte hör så ofta. De människor som vi träffar på de här platserna är i huvudsak personer som har sina liv vid sidan av heteronormen och har valt att bo kvar. Trots att den övergripande berättelsen ofta säger att då bör du flytta till storstan, säger regissören Joakim Rindå.

Föreställningen kommer att spelas på ett 50-tal platser i Sverige under våren 2017.