Värsta attacken mot kristna i Egypten på sex år

2:06 min

Den koptiska katedralen i Kairo har utsatts för en bombattack. Minst 25 personer dödades och 35 skadades idag på förmiddagen när en sprängladdning detonerade i ett kapell intill St Markus katedralen i Kairo. Det är den värsta attacken mot kristna i Egypten på sex år.

Attentatet ägde rum under söndagsmässan i St Peterskapellet intill den stora Markuskatedralen i Kairo. Bilder på den blodiga förödelsen spreds snabbt sociala medier och en av dem som arbetar på katedralområdet, Atiya Mahrous, stod med blodfläckade kläder och berättade för nyhetsbyrån AP om hur han rusat in i kapellet efter explosionen och sett döda människor i bänkraderna, många av dem kvinnor.

En annan kvinna, Mariam Shenouda, som också talade med AP, slog sig för bröstet av förtvivlan och sa i chocktillstånd: "jag såg en kvinna utan huvud bäras ut, de samlar upp människorester från golvet, det fanns barn bland de döda – jag önskar att jag dött istället för att behöva se detta".

Detta var den värsta attacken mot Egyptens kristna sedan nyårsbomben i Alexandria under midnattsmässan för snart sex år sedan. Attentatet fördömdes omedelbart av Sheikh al Azhar, ledaren för Al Azhar, sunniislamis främsta institution. Han kallade terroristattacken för ett brott mot alla Egyptier.

St Markuskatedralen är det koptiska Egyptens hjärta – ett attentat mot katedralen jämförs med att bomba Vatikanen – här finns påve Tawadros högkvarter, dit Sveriges ärkebiskop Antje Jackelen välkomnades för bara två veckor sedan.

Den koptiska kyrkan är Mellanösterns äldsta, den ska ha grundats av evangelisten Markus år 42 efter Kristus, det var till Egypten den heliga familjen flydde och Egyptens kopter, i dag ungefär 10 procent av befolkningen, har utsatts för våld, diskriminering och attentat i decennier.

En av de värsta dagarna under senare år inträffade den 14 augusti när 20 kyrkor och kristna institutioner brändes ner i staden Minya i vad som såg ut som ett svar på massakern på det muslimska brödraskapets anhängare i Kairo.

Egyptens kopter har länge haft problem att få tillstånd att bygga kyrkor och när sekteristiskt färgade brott inträffat, har myndigheterna utövat påtryckningar på de kristna att delta i försoningssamtal istället för att ställa förövarna inför rätta.

Ingen har tagit på sig terrordådet, men misstankar riktas mot IS-anslutna jihadister på Sinaihalvön – de har tidigare attackerat kristna och egyptiska säkerhetsstyrkor, senast i fredags då sex polismän sköts ihjäl vid en vägspärr i Kairo.