Socialdemokraterna mot seger i Rumänien

1:47 min

I gårdagens parlamentsval i Rumänien vann det socialdemokratiska partiet en klar seger – ett drygt år efter att samma parti tvingades lämna regeringsmakten efter en katastrofal nattklubbsbrand där över 60 människor dog.

Socialdemokraterna ser inte ut att få egen majoritet och vem som ska leda den nya regeringen är fortfarande oklart.

Bara en timme efter att vallokalerna stängts i går kväll meddelade ledaren för det socialdemokratiska partiet, Liviu Dragnea att han inom de närmaste dagarna kommer inleda förhandlingar om att bilda en majoritetsregering tillsammans med partiets tidigare koalitionspartner, Alliansen demokrater och liberaler – ALDE.

När drygt 70 procent av rösterna räknats i natt ledde socialdemokraterna stort med lite över 47 procent, närmast efter kommer det Nationalliberala partiet PNL med knappt 21 procent.

Senhösten för ett år sedan tvingades den tidigare regeringen att avgå efter stora demonstrationer i huvudstaden Bukarest – en reakton på den nattklubbsbrand som kostade 64 främst unga människor livet.

Brandsäkerheten i lokalen var undermålig och den utbredda korruptionen sågs som en förklaring. Det senaste året har Rumänien styrts av en så kallad expertregering, under ledning av den tidigare EU-kommissionären Dacian Ciolos som profilerat sig som reformsinnad och fri från korruption.

Att socialdemokraterna nu ändå ser ut att komma tillbaka till regeringsställning förklaras bland annat med frikostiga vallöften om lönehöjningar och skattesänkningar.

Men också genom en framgångsrik kampanj där man utmålat expertregeringen som anti-rumänsk och styrd från Bryssel.

I slutändan är det Rumäniens president – Klaus Iohannis från det Nationalliberala partiet – som ska utse den person som är bäst lämpad att leda en regering och vem det blir är inte klart – tidigare har han sagt att han inte tänker utse någon brottsmisstänkt eller dömd person.

Socialdemokraternas ledare Liviu Dragnea dömdes i våras till villkorligt fängelse för röstfusk och hans företrädare Victor Ponta står åtalad, misstänkt för bland annat penningtvätt.

Valdeltagandet igår var mycket lågt – bara knappt 40 procent gick och röstade.