Reinfeldt försvarar gamla migrationspolitiken

2:09 min

Tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt försvarade idag sitt partis gamla migrationspolitik vid ett Alliansseminarium i riksdagen. De senaste veckorna har flera moderater tagit avstånd från den gamla, mer öppna politiken. Men Fredrik Reinfeldt säger att han är stolt över den.

– Jag fortsätter att tycka att det vi gjorde var viktigt för Sverige. Det gav ökad sysselsättning och ordning i ekonomin. Och jag tror på en öppnare värld.

– Jag tror att Sverige och Europa står inför utmaningar när barnafödandet inte är så högt som innebär att det är viktigt att attrahera människor att komma till den här delen av världen, säger Fredrik Reinfeldt.

Flera tunga moderater har de senaste veckorna tagit avstånd från moderaternas gamla migrationspolitik.

Partiledaren Anna Kinberg Batra har sagt att den inte var hållbar och att hon inte vill gå tillbaka till den.

Även Fredrik Reinfeldts tidigare statssekreterare Mikael Sandström har gjort avbön och skriver i en artikel att han skäms för att inte ha lyssnat på dem som varnade för politiken.

Och i förra veckan sa tidigare finansministern Anders Borg att han ångrade migrationsuppgörelsen med Miljöpartiet och att Moderaterna i stället borde ha gjort upp med Socialdemokraterna om en mer restriktiv politik.

Fredrik Reinfeldt vill inte kommentera hans uttalande.

– Jag tänker som sagt inte recensera gamla kollegor, jag har den största respekt för Anders Borg. Han var en parhäst till mig under många år och väldigt viktig för moderaternas förnyelse och utveckling.

Även Centerpartiets tidigare partiledare Maud Olofsson försvarade migrationsöverenskommelsen när före detta och aktiva Allianspolitiker möttes vid ett seminarium i riksdagen i förmiddags.

– Det var ju tack vare den här överenskommelsen som vi fick en ökad tyngdpunkt på dels arbetskraftsinvandring, som var centerpartiets hjärtefråga. Därför att vi vet ju att både flyktinginvandring och arbetskraftsinvandring tillsammans är väldigt bra.

– Det andra var att vi öppnade för arbetskraftsinvandring och för att starta företag, och det var ju också något nytt, säger Maud Olofsson.