DEBATT

"Folk är inte kloka!"

Jag spenderade delar av helgen i ett kommentarsfält på Facebook, som helt höll på att få mig ge upp hoppet om mänskligheten. Problemet är att folk inte är kloka.
   Christian Gillinger, sociala medierchef på Sveriges Radio, funderar återigen över varför Facebooktrådar så ofta spårar ur.

Vi har pratat om problemet med falska nyheter på Facebook. Vi har också pratat om problemen som uppstår när många bara läser rubrik och ingress på Facebook – senaste exemplet var väl kanske Emanuel Karlsten som postade en experimentartikel med den provocerande rubriken ”Forskare: Människor som inte läser böcker är smartare”, bara för att se om folk skulle kommentera och dela vidare utan att ha klickat sig vidare till hela texten.

Men jösses, det är inte enda problemet. Jag spenderade delar av helgen i ett kommentarsfält på Facebook, som helt höll på att få mig ge upp hoppet om mänskligheten. Problemet är att folk inte är kloka.
   Jag är inte van vid att känna så. Jag är van vid att stå och försvara kommentarsfält, eftersom jag tycker att något av det bästa med digitaliseringen är att fler röster kan höras och att fler idéer kan prövas. Jag tycker inte bara dialog är bra, jag tror det är en förutsättning för demokrati.

I helgen råkade det handla om något så tråkigt som ett kommunalt ärende i Stockholm som jag följt över några år och som jag har rätt bra koll på. Det var i en Facebookpost där postaren ifrågasatte hela ärendet och avslutade med en fråga: ”Varför är det så här?”
   Och det visste jag alltså, eftersom jag följt ärendet ett par år. Det visste däremot inte de flesta som upprört kommenterade inlägget. Så eftersom det handlade om rätt enkla bakgrundsfakta och inte åsikter så kände jag att det var förhållandevis enkelt att rätta till. Det är ju bara att skriva. Så kan alla sedan börja diskutera om det var bra eller dålig politik. Yay, demokrati.

Men det var inte så bara det. För minuten efter att jag skrivit ”Ja, bakgrunden är alltså…” kom nästa kommentar som fortsatte ha fel. Och jag skrev igen. Och det upprepade sig. Inlägget delades flera hundra gånger, med samma felaktiga bakgrund och där det gick kommenterade jag även på delningarna: ”Det där stämmer inte, det var så här”. Det hjälpte inte. Och en märklig känsla infann sig när jag skrev ”Så här var det”, för att sedan raden under läsa ”Varför är det så här?!!!”
   Det handlade alltså inte om åsikter, utan bara grundläggande bakgrundsfakta.

Folk läser inte vad man skriver. Folk är inte kloka. Kände jag. Det är inte en konstruktiv utgångspunkt att utgå ifrån att det är fel på folk, inte minst för att det oftast inte är folk det är fel på. Så jag funderade istället lite på systemet. Facebooks hela system skapar helt enkelt rejält dåliga förutsättningar för att det ska bli bra dialog i kommentarsfälten.        
   Jag ska inte låtsas som att allt var fridens liljor förr, när folk skrev på bloggar och sajter istället. Men min upplevelse var ändå att folk i alla fall läste vad andra hade skrivit. Att de pratade med varandra. Det gick att föra dialog, om än ibland hätskt.

Skillnaden var att man fick ta sig dit man skulle kommentera själv. Man hamnade i en kontext. Lite som jag gjorde i helgen, jag hade det där kommentarsfältet uppe och följde det över tid. Men de flesta, om inte till och med alla av de övriga som skrev, fick det serverat sig. Det här var en av hundratals Facebookposter som passerade i deras flöden. I en helt annan kontext. Det var inget de sökt upp själva.

Och även om en Facebookpost har fått hundratals kommentarer, så visas bara tre-fyra stycken som standard. Med en tom ruta längst ner där man bekvämt kan skriva något. Det gör det svårt att få koll på vad som redan sagts. Det är inte ett system som bjuder in nya deltagare.
   Detta gör att folk inte läser, tror jag. Få orkar nog klicka på den där ”Visa tidigare kommentarer”. Det gör också att folk inte skriver, vad de gör är att de reagerar. Och det är skillnad. När folk läser skapas förutsättning för dialog. När folk reagerar skapas inte förutsättning för något annat än ett flöde av reaktioner.

Det var det jag upplevde i det här kommentarsfältet – jag försökte föra dialog, alla andra ville mest reagera (inte alla, det fanns lite dialogförsök där också).
   Och det är väl gott nog. Om man bara ser kommentarer på Facebook som ett sätt att dra iväg lite känslor just i stunden så är det väl inget att rya om. Men. Ett kommentarsfält påverkar. Även om kommentarerna i huvudsak är korta, ”Det här är skitdåligt”, från avsändare som glömt vad de skrev omedelbart när de scrollade vidare i sitt flöde, så får en post med hundratals kommentarer genomslag.

”Inlägget fick massor av kommentarer på Facebook” betyder på journalistspråk att folk är engagerade i ämnet, att det är viktigt. Vi har helt enkelt förväntningar på att antalet kommentarer säger något om betydelsen för originalposten. Och Facebook älskar kommentarer, de ökar spridningen på inläggen enormt. Vilket i sin tur genererar fler kommentarer. 

Vilket till exempel de som medvetet postar falska nyheter har lärt sig, de spelar på just det. Hur lätt det är att utnyttja hur kommentering på Facebook fungerar. Och att Facebooks mekanismer går i spinn när det sker och inte gör skillnad på dialog, reaktioner eller medvetna trollningar. Och att det kan bli ett självrullande hjul som inte skapar dialog, ingen bättre kunskap. Tvärtom.

Och det för mig tillbaks till början av den här texten. Jag tycker att en av de absolut bästa sidorna av digitaliseringen är att fler röster kan höras och att dialog är en otroligt viktig del i en demokrati. Men det måste gå att göra bättre.