Oppositionen: Lag mot falska polisbilar riskerar bli tandlös

2:46 min

Den 1 januari blir det olagligt för privatpersoner att köra falska polisbilar. Men redan nu får lagändringen hård kritik av en majoritet i riksdagen.

Lagstiftningen är tandlös eftersom polisen till exempel inte kan hindra bilarna från att åka vidare, anser moderaten Krister Hammarbergh, som är ledamot i riksdagens justitieutskott.

– Precis som åklagare och polisen har sagt i sina yttranden, så tror vi att den konstruktion de har valt blir för svag. Man kan bli stoppad av polisen, men man får fortsätta att köra fordonet.

Hittills har det inte varit olagligt att åka omkring i falska polisbilar.

Men vid årsskiftet blir det alltså förbjudet att – utan tillstånd – använda polisens heraldiska vapen, eller ordet polis på bilar och motorcyklar.

Den som inte målar om fordonet kan få betala vite.

– Allmänheten måste kunna lita på att när de ser en bil som ser ut som en polisbil på gatan, att det också är en polis däri. Vi har haft exempel där de här bilarna bara har kört rakt förbi olyckor. Då skadar det förtroendet för polisen, så vi styr upp det här, säger justitieminister Morgan Johansson.

Oppositionspartierna är positiva till den nya lagstiftningen. Men alliansen och Sverigedemokraterna – som tillsammans har majoritet i riksdagen – vill gå längre för att få bort de falska polisbilarna från vägarna.

I en rad så kallade tillkännagivanden till regeringen kräver oppositionen att lagen vässas. Bland annat handlar det alltså om att polisen ska kunna sätta stopp för att det falska fordonet kör vidare.

– Vi tycker att det vore mer effektivt och mer rätt att stoppa färden på en gång, se till att ta bort märkningen, så är problemet ur världen, säger Krister Hammarbergh (M).

Även Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson Adam Marttinen befarar att lagen - som den ser ut nu - blir verkningslös.

– Man kan färdas med de här bilarna utan att få så stora konsekvenser, säger han.

Alliansen och Sverigedemokraterna anser också att båtar ska omfattas av det nya förbudet - inte bara bilar och motorcyklar.

– Det är viktigt att man inte begränsar det till bara polisbilar, utan även till Kustbevakningens fartyg, och även andra myndigheter som kan ha med myndighetsutövning mot enskild att göra, säger Centerpartiets rättspolitiske talesperson Johan Hedin.

Men justitieminister Morgan Johansson tillbakavisar kritiken om att den nya lagen är tandlös.

– Det är fullständigt fel. Det är det här som biter. Det här är utrett en gång, man har tittat på alla olika varianter. Den kommer att vara verkningsfull, det är jag säker på.

Enligt Morgan Johansson finns det inga skäl att polisen ska kunna förhindra att de falska polisbilarna kör vidare, som oppositionen vill.

– Det brukar man använda när det handlar om trafikfarliga situationer, när det är fordon som faktiskt inte kan framföras. Jag tycker nog att det inte finns några skäl att gå vidare i den delen, jag skulle vilja säga att det vi har gjort är väl avvägt.