Dioxinhalten ökar i ekoäggen

1:43 min

I oktober slog Livsmedelsverket larm om att halterna av dioxin i ekologiska ägg har börjat öka.

Nu leder Åsa Odelros från Hedesunda jakten på dioxinet. Hon är rådgivare för ekologisk fjäderfäproduktion hos Svenska ägg och misstänker hönsfodret.

– Det är en trend som måste tas på stort allvar och vi riktar in oss på att hitta åtgärder och bryta den här trenden och komma ner i halterna, säger Åsa Odelros.

Dioxiner räknas till de farligaste miljögifterna, och är bland annat orsaken till att Livsmedelsverket avråder kvinnor i fertil ålder och barn från att äta strömming och lax från Östersjön mer än två-tre gånger per år. Men i just ekohönsens foder ingår fiskmjöl och det gör Åsa Odelros misstänksam.

– Fodret och utevistelsen är de stora skillnaderna på konventionell produktion och ekologisk produktion och de ekologiska äggen har högre dioxinhalter än de konventionella, säger hon.

På Jordbruksverket är man dock skeptisk till den förklaringen. Det har tagits väldigt mycket prover på hönsfoder de senaste åren, säger Kjell Weidemar, agronomie doktor på Jordbruksverket.

- Efter 2012 när den här lagstiftningen kom finns det inga överträdelser. Jag har också tittat på näringens provtagningar 2014 och 2015 och de hittar inte heller någonting, säger han.

Att ta bort fiskmjölet helt ur fodret går inte, eftersom reglerna säger att ekohöns måste ha naturliga foderråvaror. Syntetiska proteiner är inte tillåtna. Men efter nyår kommer som ett resultat av larmet ett helt nytt foderprogram med lägre andel fiskmjöl, och på sikt hoppas man på andra lösningar:

- Det kommer sannolikt att finnas fler ekologiska proteinkällor i framtiden och vi har faktiskt för bara några veckor sedan fått ett projekt beviljat där vi ska titta på möjligheterna att tillverka ett musselmjöl. Musslorna gör ju ett miljöarbete och tar upp näring ur vattnet, samtidigt som de kan producera ett väldigt bra protein åt de ekologiska hönorna, säger Åsa Odelros.